Çocuk hakları üzerine çalışan uluslararası yardım örgütü Save the Children, Mozambik’teki yaşanan çatışmalarla ilgili raporunda, IŞİD bağlantılı cihatçı grupların çocukların başlarını kestiğini, bu şekilde öldürülen en genç çocuğun 11 yaşında olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Rapor: Mozambik’te IŞİD bağlantılı cihatçılar çocukların başlarını kesiyor

Çocuk hakları üzerine çalışan Save the Children, Mozambik’in kuzeyinde yer alan Cabo Delgado bölgesinde IŞİD bağlantılı cihatçı örgüt militanlarının çocukların başlarını kestiğini rapor etti.

Cihatçılar tarafından başı kesilen çocuklardan birinin annesi, raporu hazırlayanlara, militanların 12 yaşındaki oğlunun başının kesilişini kendisine zorla izlettirdiklerini anlattı.

Ülkede 2017'de başlayan ayaklanmada, IŞİD bağlantılı cihatçı militanlarla hükümet güçleri arasındaki çatışmalarda 2 bin 500 kişi öldürüldü, 700 bin kişi de kuzeydeki doğalgaz zengini bölgede yer alan evlerini terk ederek farklı bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

BBC’nin aktardığına göre, Save the Children raporunda evlerini terk eden ailelerin ifadeleri yer alıyor. Güvenlik gerekçesiyle ismini vermeden konuşan annelerden biri, en büyük çocuğunun başının kesildiğini, bu sırada çocuklarıyla birlikte yakınlarda bir yerde saklanmak zorunda kaldığını belirterek, "O gece köyümüz basıldı ve tüm evler ateşe verildi. Olaylar başlarken dört çocuğumla evdeydim. Ormanlık alana kaçmaya çalıştık ama en büyük oğlumu yakaladılar ve başını kestiler. Hiçbir şey yapamadık. Saklanmasaydık bizi de öldürürlerdi" dedi.

"BAŞKA KÖYE KAÇTIK ANCAK SONRA ORAYA DA GELDİLER"

Raporla ilgili konuşan bir başka kadın da üç çocuğu ve kendisinin kaçmaya zorlandığını ancak militanların dördüncü çocuğunu rehin alıp başını keserek öldürdüğünü anlattı.

Oğlu öldürülen kadın, "11 yaşındaki oğlumu öldürdüler. Bu olaydan sonra o köyde yaşamanın güvenli olmadığından emin olmuştuk. Bir başka köyde yaşayan babamın evine gittik. Ancak birkaç gün sonra oraya da geldiler" diye konuştu.

Save the Children'ın Mozambik'teki ülke direktörü Chance Briggs, raporda anlatılanlar için "Bizi her bir hücremize kadar iğrendiriyor. Raporu hazırlamak için ailelerle konuşan çalışanlarımız, kamplarda kalan annelerle konuşurken gözyaşlarına boğuldu" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler'in yargısız infazlar üzerine çalışan özel raportörü, anlatılanları "Sözlerle ifade edilemeyecek kadar vahşi" olarak nitelendirdi.

SALDIRILAR, IŞİD BAĞLANTILI EŞ ŞEBAP TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Mozambik'teki cihatçı militanlar bölgede Eş Şebap örgütü olarak biliniyor ancak bu örgütün Somali'deki cihatçı Eş Şebap grubuyla hiçbir bağlantısı yok.

Daha önce IŞİD'e bağlılık yemini eden ve bunu da kamuoyuna duyuran Mozambik'teki örgüt, ülkede son yıllarda birçok saldırı düzenledi ve her saldırı sonrası IŞİD'in bu ülkedeki kolu olduğunu göstermeyi amaçlayan açıklamalar yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, grubu "terör örgütü" olarak kabul ediyor. Ancak grubun lideri, talepleri ya da hedefleriyle ilgili detaylı bilgi bulunmuyor.

Geçen yıl yayımladıkları bir videoda liderlerden biri "Bu hükümetin adil olmadığını kanıtlamak için kasabaları işgal ediyoruz. Hükümet fakirleri aşağılıyor ve tüm gelirleri patronlara veriyor" demişti.

İslam hakkında konuşan militan, ülkede "İslami bir hükümet istediğini, kafirlerin hükümetini istemediklerini" söylüyor ve Mozambik ordusunun hak ihlâli yaptığını iddia ediyor.