SES Ankara Şubesi, Covid-19 salgınının ilk yılında yaşanan şiddet olaylarına ilişkin rapor hazırladı. Pandeminin ilk yılı olan 2020’de her saat üç sağlık emekçisinin şiddete maruz kaldığı açıklandı

Rapor: Saat başı 3 sağlık emekçisi şiddete maruz kalıyor

Berkay SAĞOL

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, yeni tip koronavirüs Covid-19 salgınına ilişkin 2020 yılında yaşanan sağlıkta şiddet olaylarıyla ilgili rapor hazırladı. Raporda pandemide sağlık emekçilerine yönelik şiddetin azalmadığı arttığı belirtildi.

Hazırlanan raporda, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2019 yılı sonuna kadar 46 bin 276 kişi tarafından beyaz kod kullanıldığı, 2020 yılında ise bu sayının 72 bin 158’e çıktığı belirtildi. Raporda, “2015 yılından itibaren tüm sağlık emekçileri tarafından beyaz kod kullanılmaya başlandığı düşünüldüğünde sadece pandemi yılı olan 2020'de beyaz kod bildirimi yüzde 56 artmıştır. 2020 yılında pandemide 25 bin 882 daha fazla beyaz kod bildirimi yapılmıştır” denildi.

Pandeminin ilk yılı olan 2020'de günde 71 sağlık emekçisinin şiddete maruz kaldığı bu oranla da saat başı 3 sağlık emekçisinin şiddete maruz kaldığı vurgulanırken, “Bugün pandemide 3’üncü yılına yaklaşırken; Covid 19 kaynaklı kaybettiğimiz ve hala kaybetmeye devam ettiğimiz arkadaşlarımızın acıları hala tazeyken Pandemide, çürüyen sağlık sisteminin de etkisiyle 2020 yılında bir stadyum dolusu sağlık emekçisi şiddete maruz bırakılırken, etkili bir şiddet yasası düzenleyemeyen Sağlık Bakanına alkış değil insan onuruna yakışır şiddetten ve çatışmadan uzak çalışma koşulları istediğimizi beyan ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.