Sinop NGS projesine ilişkin 7 Haziran’da bölgede yapılacak bilirkişi incelemesine ilişkin heyette yer alan isimlere tepkiler sürüyor. NKP tarafından yapılan açıklamada, “Rapor, şimdiden şaibeli” dendi.

Rapor şimdiden şaibeli

Haber Merkezi

Sinop İnceburun mevkiinde yapılması planlanan Sinop Nükleer Güç Santralı’na karşı açılan davalarda bilirkişi heyeti belli oldu. Heyette yer alan isimerin ise ‘tanıdık’ olmasına karşın yurttaşların tepkisi sürüyor. 15 kişilik heyette yer alanlardan bazıları, Akkuyu Nükleer Güç Santralı ve Kanal İstanbul projelerinde de bilirkişilik yapan isimler.

Hukuki süreci devam eden projeye ilişkin 7 Haziran’da bölgeye gelecek olan bilirkişi heyeti incelemelerde bulunacak. Heyette yer alan isimler dolayısıyla karara şimdiden gölge düştüğünü vurgulayan Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP), yaptığı basın açıklamasıyla duruma tepki gösterdi.

NKP tarafından yapılan açıklamada, “Sinop NGS için hazırlayacağı raporun içeriği şimdiden şaibeli olacaktır. Adil yargılama süreçlerini olumsuz etkileyeceğini düşündüğümüz söz konusu isimlerin tarafsız olamayacağı gerçeği, hazırlanacak raporun güvenilirliğine de kuşku düşürecektir. Prof. Niyazi Meriç ve Akkuyu NGS için olumlu görüş veren diğer bilirkişilerin heyetten çıkartılmasını talep ediyoruz” denildi.

KARARA GÖLGE DÜŞTÜ

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Akkuyu’daki VIP keşfe katılarak nükleer santral lehine görüş bildiren bilirkişilerin seçilmesi, mahkemenin yargılama sonunda vereceği karara şimdiden gölge düşürmektedir. Mesele sadece nükleer santrallara karşı çıkmak ya da yandaş olmak değildir, Sinop NGS’nin ülkemiz çıkarları, kamu yararı, çevre ve canlı yaşamının devamı açısından bilimsel veriler ışığında değerlendirilmesi ve konuya nesnel bir bakış açısıyla yaklaşılması gerekmektedir.”