DİSK Lastik-İş’in örgütlü olduğu Rapro (Gates) Hortum Fabrikası’nda haksız yere işten çıkartılan işçiler haklarını geri almak için direniyor. Lastik-İş İzmir Şube Başkanı Yusuf Ziya Sarı, haksız yere işten çıkarılan bütün işçilerin işe geri döneceğini söyledi.

Rapro işçileri direniyor

FEVZİ EFE SEKİTMEZ

İzmir Kemalpaşa ve Manisa Turgutlu’da faaliyet gösteren Gates Hortum Sanayi ve Tic. Ltd. Şirketinde çalışan işçiler, DİSK Lastik-İş’e üye olduğu için 4 kişi işten çıkarıldı. Fabrikanın Kemalpaşa’da bulunan iş yeri önünde eylem yapan işçiler, haklarını geri alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

DİSK Lastik-İş İzmir Şube Başkanı Yusuf Ziya Sarı işçilerin çalışma saatlerinde maruz kaldığı baskılara da dikkat çekti. Sarı işyerinde yaşanan şiddet ve baskıların ödüllendirildiğini, emeği için ter dökenlerin ise cezalandırıldığını belirterek, “Üye sayısı 500’ü bulan bir işyerinde işçinin iradesine saygı duyulmuyor. İşçinin iradesine saygı duyulmayan bir yerde kimse bizden saygı beklemesin. Bu iş yerinde onlarca kadın işçimiz, şiddete ve tacize uğruyor. Bunu yapanlar ödüllendirilirken, hakkı olanı alamayan işçilerin çalışma hayatları sonlandırılıyor” dedi.

İşyerinde taciz ve şiddet mağduru kadın çalışanların olduğunu söyleyen Sarı, şunları söyledi: “Sözde yönetici diye aldıkları insanların kadınları taciz etmelerine göz yumdular. Bu iş yerinde onlarca kadın çalışanımız var. Şiddete uğruyorlar, tacize, hakarete uğruyorlar. Bunları uygulayanlar ödüllendiriliyor. Böyle adaletsizliği, böyle hukuksuzluğu tanımıyoruz. Atılan emekçiler bu fabrikaya halaylarla girecek. Arkadaşlarımızı yoksulluğa, çocuklarını açlığa mahkûm eden zihniyet hesap verecek. Bu fabrikada haksız yere işten atılan bütün işçileri de fabrikaya geri sokacağız.”

Yoğun baskılar ve iftiralarla iş yerinde yıldırma politikalarının uygulandığını söyleyen ayrıca kısa süre önce de işten çıkartıldığını belirten Ferman Arı, “2018’de işe girdim. Sendikaya girdikten sonra hep baskı ve yıldırma politikası uyguladılar. Primlerimiz iptal edildi ve yönetici kadrosuna da iş bilmeyen, liyakatsız insanlar getirildi. Onlarda başımızdan ayrılmadılar. Dün itibariyle tazminatsız işime son verdiler. Üzerimize attıkları bütün iftiralar asılsız, bir sürü şahidim var. Mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Baskıları bizi yıldıramaz. Biz burada çocuklarımızın geleceği için çabalıyoruz” diye konuştu.

'OLAYLARI EL ALTINDAN KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Söyleyemedikleri çok fazla şey olduğunu ve işverenlerin bütün her şeyin üstünü örtme çabasında olduğunu söyleyen bir kadın çalışan, “Sendikalı olduğumuz için her yaptığımız onların gözünde suç. Yemek saati veya çay saatinde söylenen sözler bile uyguladıkları yıldırma politikasının delili olabilir. Burada çalışan kadınlar olarak çok fazla şey yaşadık, söyleyemediğimiz çok şey var. Bazı olaylara dair fotoğraf ve videolar bile var fakat olayları el altından kapatmaya çalışıyorlar. 10 kişiyi gönderdiler, yine de burada müdüre kadar bu baskı ve taciz olaylarının devamına sebep olan bir yönetim kadrosu mevcut” dedi.