Raylı sistemde iyi bir sınav verdik

BirGün EGE

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kasım ayı olağan meclis toplantısının yedinci oturumu, Başkan Tunç Soyer yönetiminde, ESHOT Genel Müdürlüğü 2021 Bütçe ve Performans Programı gündemiyle yapıldı. Kurumun 2021 yılı gider bütçesi 1 milyar 817 milyon 146 bin TL; geliri 1 milyar 176 milyon 196 bin TL; açık fazlanın finansmanı ise 640 milyon 950 bin TL olarak, oyçokluğuyla kabul edildi.

Meclis toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, raylı sistemde iyi bir sınav verdiklerini söyledi.


Soyer, “Gelişmiş kentler yoksulların özel araç kullandığı değil, zenginlerin toplu ulaşım kullandığı kentlerdir” raylı ulaşımın önemine vurgu yaptı. Başkan Tunç Soyer, “Raylı sistem konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi geride kalan 1,5 yılda çok iyi bir sınav verdi. Pandemiye rağmen Narlıdere Metro Hattı inşaatı, takviminde işlemeye devam etti. Çiğli Tramvayı ihalesi yapıldı. Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı için de çalışmalara başladık. Ama en önemlisi Buca metrosu… 1 milyar dolarlık bütçesi ile İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak bu projeyle ilgili oluşturduğumuz konsorsiyumla 450 milyon dolarlık mutabakat sağlandı. Ocak ayında uluslararası ihaleyi gerçekleştirme noktasına geleceğiz. Asıl hedefimiz lastik tekerlerli toplu ulaşımı asgariye indirmek ve raylı sistemleri yaygınlaştırmaktır. Beş yılda 500 otobüs vaadimizin tamamına yakınını (451 otobüs) 2.5 yıl bitmeden hizmete almış olacağız. Ayrıca 100 elektrikli otobüsün alımı ile ilgili çalışmaları da önümüzdeki yıl başlatıyoruz. Burada başarılı bir performans çıkaran ESHOT Genel Müdürümüzü, genel müdür yardımcısı arkadaşlarımızı kutluyorum. Bu olağanüstü bir başarı hikayesidir. Tek seferde yapılan 368 otobüs alımı, beş yıla yayılmış olarak 570 milyon TL’lik bütçeye tekabül ediyor. Şu an bunu Devlet Malzeme Ofisi’nden peşin olarak almaya kalsanız 800 milyon TL... Bu alımın, dövizdeki dalgalanmalara rağmen beş yıl boyunca ücretsiz bakım/onarım hizmetini de dahil eden bir şekilde yapılmış olması, parmakla gösterilecek bir başarı hikâyesi. İzmir için büyük bir kazanç, tebrik ediyorum” dedi.