Tahıl koridoru anlaşması çerçevesinde Odessa Limanı’ndan yola çıkan mısır yüklü Razoni gemisi Boğaz’daki denetimin ardından Lübnan’a doğru yola çıktı. Savaş nedeniyle duran sevkiyat küresel gıda krizini tetiklemişti.

Razoni boğazı aştı Lübnan’a yol aldı
Fotoğraf: AA

Dış Haberler Servisi

Rusya’nın işgali altındaki Ukrayna’dan tahıl sevk eden ilk gemi İstanbul Boğazı’ndaki denetimin ardından Lübnan’ın Tripoli limanına doğru yol aldı. Sierra Leone bandıralı Razoni gemisi Ukrayna’daki savaş nedeniyle yaşanan küresel tahıl krizine çözüm amacıyla Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında İstanbul’da imzalanan anlaşma kapsamında pazartesi günü Odessa Limanı’ndan demir almıştı.

Savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana Odessa Limanı’ndan kalkan ilk ticari gemi olan Razoni, önceki gün İstanbul Boğazı Karadeniz girişine ulaşarak demirlemişti. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM temsilcilerinden oluşan Müşterek Koordinasyon Merkezi temsilcileri dün saat 10.00’da kontrollerine başladı. 27 bin ton mısır taşıyan kuru yük gemisindeki denetim 1.5 saat sürdü. Rumeli Feneri Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Limanı’ndaki kontrol için sahil güvenlik helikopterleri ve botları gemi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

TARAFLAR MEMNUN

Gemideki denetim fotoğrafları Milli Savunma Bakanlığı tarafından sosyal medya hesabından paylaşıldı. Gemideki denetim tüm dünya tarafından yakından takip edildi. Anlaşma ile yıl sonuna kadar Ukrayna’nın Odessa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından yaklaşık 25 milyon ton tahılın dünya piyasalarına sunulması bekleniyor. Ukrayna limanlarında 18 geminin daha sevkiyata hazır beklediği açıklanmıştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'dan sevk edilemeyen tahıl krizinin çözüme kavuşması için varılan anlaşmanın çok önemli olduğunu belirtmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Sürecin kesintisiz ve sorunsuz devam etmesini diliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Mutabakatın, ateşkes ve kalıcı barışa vesile olmasını temenni ediyoruz” demişti. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da, geminin Odessa limanından ayrılmasını olumlu bir gelişme olarak nitelemişti.

TAHIL SEVKIYATI ANLAŞMASI NEDEN ÖNEMLİ?

24 Şubat’ta başlayan Rusya işgali nedeniyle dünyanın tahıl deposu konumundaki Ukrayna’da hububat ihracatı durunca yükselen tahıl fiyatları yoksul ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde gıda krizine yol açtı. Aylar süren müzakereler sonrasında 22 Temmuz’da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında İstanbul’da "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalandı. Anlaşma ile Ukrayna’dan buğday, mısır, arpa, ayçiçeği başta olmak üzere gıda ürünleri ihracatına izin verildi. Anlaşma, ticaret gemilerinin güvenli koridorlarla Ukrayna’dan Türkiye’ye ulaşmasına ve sonrasında uluslararası pazarlara ilerlemesine imkan veriyor. Boş gemiler ve tahıl yüklü olmayan gemilerin limanlardan çıkmasına izin yok. Anlaşmanın geçerlilik süresi şimdilik 120 gün ama bu süre uzatılabilir. Tahıl koridoru anlaşması kapsamında kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi 26 Temmuz’da faaliyetlerine başladı. Maslak’taki Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde konuşlandırılan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde taraflardan 5’er yetkili görev yapıyor. 20 kişilik grubun başında ise bir Türkiyeli amiral bulunuyor.