SUT’ta yapılan son değişiklik ile hekimin ilaç reçete ve raporlandırılmasında ‘hasta ilacı tolere edemedi, başka ilaca başlanmalı’ beyanları geçersiz sayılacak. Değişikliğe tepki gösteren TEİS Genel Başkanı eczacı Nurten Saydan, sendika olarak düzenlemeye karşı yasal haklarını kullanacaklarını dile getirdi.

Reçete ve raporlarda doktor beyanı kabul edilmeyecek
Fotoğraf: Depophotos

Sibel BAHÇETEPE

Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklik sonrası, 3 Eylül’den itibaren reçete ve raporlarda doktor beyanı geçersiz olacak. Uygulamaya tepki gösteren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı eczacı Nurten Saydan, SGK’nin doktor beyanını kabul etmemesini ve doktorun tedavisine eczaneler üzerinden müdahale etmesinin yanlış olduğunu belirterek, uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Resmi Gazete ’de 25 Ağustos’ta yayımlanan SUT ile 3 Eylül itibarıyla doktor beyanı geçersiz sayılacak. Saydan, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, SUT değişikliğinin yine hastayı mağdur edeceğini belirterek "SGK, hekim beyanına karışamaz, sağlıkta tasarruf olmaz” dedi.

KABUL EDİLEMEZ

SGK’nin doktor beyanını kabul etmemesini ve doktorun tedavisine eczaneler üzerinden müdahale etmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Saydan, şöyle devam etti:

“Bazı durumlarda hekim doğrudan A ilacını reçete etmek istediğinde, reçetenin açıklamasına ‘B ilacına yanıt alınamamıştır’ gibi bir ibare yazıyordu ya da hasta B ilacını hep ücretli aldıysa, hekim de buna istinaden sonrasında A ilacına başlayacaksa yine reçetenin açıklamasına ‘B ilacına yanıt alınamamıştır’ gibi bir ibare yazıyordu. Yeni SUT değişikliğine kadar; birbirleri ile bağlantılı, basamaklı ilaçlar reçete edildiğinde raporların açıklama kısmına ‘kullanıldı, tolere edemedi, etki görülmedi’ ibareleri ekleniyordu ve ilaçlar karşılanıyordu. Şimdi ise SGK, hekimin reçetede ‘hasta şu ilacı kullanmıştır, sonuç alınamamıştır şeklindeki beyanlarını kabul etmem, hastanın Medula ilaç geçmişinde o ilacın kaydı olması gerekmektedir’ diyor. Söz konusu değişiklikle ‘Doktorun tedavisine müdahale edilemez’ ilkesi tamamen değerini yitirmiş durumdadır.”

Nurten SaydanNurten Saydan

TEDAVİLER AKSAYACAK

SGK’nin bu uygulamasının, eczacıya hekimin teşhis ve tedavisinin takibini yaptırtarak, günlük iş akışını yavaşlatacağını ve hasta ile karşı karşıya gelmesine neden olacağını da kaydeden Saydan “Eczacı her reçetenin, her ilacın peşinde koşturabilecek güç ve zamana sahip değildir. Kaldı ki Medula Sistemi en fazla bir yıllık ilaç geçmişini göstermekte, ücretli olarak ilacını alan hastanın bu bilgisine erişme imkânımız bulunmamaktadır. Piyasadaki ruhsatlı ilaç sayısı 14 bin 932 adet olup, kurumca ödenen ilaç sayısı 8 bin 178 adettir. Bu uygulama ile diyabet hastalarından kanser hastalarına, tansiyon, kalp ve kronik alerji hastalarına kadar ve bunlar gibi hastalıklarda kullanılan binlerce ilacın tek tek eczacılarca manuel olarak geçmiş kontrolünün yapılması mümkün olmadığı gibi kurumun bilgisayar sisteminin kontrol edemediği şeylerden sorumlu tutulmamızın mantıklı bir izahı da bulunmamaktadır” dedi. Saydan, uygulamadan geri adım atılmaması durumunda sendika olarak her türlü yasal haklarını kullanacaklarını kaydederek, şöyle devam etti:

“Sistemde önceki ilacın görünmediği durumlarda hastanın doktorun reçete ettiği ilacı kullanabilmesi için öncelikle başka bir ilacı kullanmak zorunda bırakılması, hem tedavisinin aksamasına neden olacak, hem de devlet hastanın iyileşmeyerek sağlık sistemini defalarca kullanmasına sebep olduğu için zarara uğrayacaktır. Doktorun yazdığı ilacını almak isteyen hastaya bu durumu anlatmamız hasta ve eczacının karşı karşıya gelmesine neden olacaktır. Ayrıca hastanın geçmişte bu ilacı kullanıp kullanmadığını öğrenmek için eczacılar sistemde tarama yapmak zorunda kalacağı için eczacılık hizmetinde aksama da olacaktır. Eczacılar olarak bizler geri ödeme kontrol dedektörü, arşiv tarama robotu değiliz. TEİS olarak SGK’dan bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçmesini, doktor reçete yazarken sistemin uyarı vermesini sağlayarak hasta mağduriyetini engellemesini, gerekli kontrollerin Medula sistemi üzerinden yapılmasının sağlamasını ivedilikle talep ediyoruz.”

MALİYETİ ENGELLEME

Söz konusu değişikliğe ilişkin hekimler ise özetle şu değerlendirmeyi yaptı: "SUT değişikliğinin söz konusu maddesi, basamaklı tedavi protokolünde kullanılan ilaçlar için geçerli olabilir. Kanser, romatoid artrit (iltihaplı romatizma), ankilozan spondilit (omurga romatizması) gibi yüksek maliyetli hastalıklarda kullanılan ilaçlarda, öncelik onaylı endikasyonda kullanılan ilk basamaktaki ilaçların kullanılması. Eğer bu ilaca karşı tedaviye yanıt alınamazsa ve yan etki gelişirse diğer ilaca geçileceği hükmü var. Kullanılan ilaçların kurum ve hastane kaydı Medula sisteminde olması gerekmektedir. Kurum kaydı Medula sisteminde olmayan, basamaklı tedaviye protokoluna uymadan uymuş gibi gösterilen, yeni çıkan ve yüksek maliyetli ilaçların kullanılmasını engellemeye yönelik bir madde olabilir. "

***

SAĞLIKÇILARDAN BEŞ TALEP

Sağlık meslek örgütleri, Sağlık Bakanı’nın “Beyaz Reform” adı diye duyurduğu düzenlemelere karşı bir araya geldi. Taleplerini "Etkin bir sağlıkta şiddet yasası", "Güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları", "Covid-19 pandemisi özelinde güvence", "Nitelikli eğitim", "Ekonomik ve özlük haklarımızın korunması ve geliştirilmesi" diye sıralayan sağlıkçılar "5 talebimizin hepsi karşılanana kadar eylemlerimize devam edeceğiz" dedi.