Seçimlerin ilk turunda iktidar halkın çoğunluğunun desteğini alamadı. Partisi, tarihin en düşük ikinci oyunu aldı. Erdoğan birinci olsa da ikinci turda rejimi onaylamayanlar ona son seçimini yaşatabilir. SOL Parti’den yapılan açıklamada “Yenilmez olarak görülen bu rejim; ilk turda kazanamadı. İkinci turda da kazanamamasının anahtarı bütün muhaliflerin birleşik mücadelesidir” ifadeleri kullanıldı.

Referandum tarihi 28 Mayıs
Fotoğraf: Depo Photos

Politika Servisi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üstünden 4 gün geçti. İkinci tur seçimleri için ise sadece 10 gün kaldı. Önümüzdeki seçim Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında değil, AKP ve Saray rejimini isteyenlerle istemeyenler arasında gerçekleşecek. Erdoğan 16 Nisan 2017’de gerçekleşen ve başkanlık sistemine geçisin onaylandığı referandumun ardından bir seçimde daha istediğini alamadı. Tüm meydanlarda ilk turda bitirme sözü alan ve seçimi kazanmak için tüm tuşlara aynı anda basan Erdoğan ülkenin yarısından fazlasının onayını alamadı. Diğer bir deyişle AKP ve Saray rejimini istemeyenler çoğunlukta kaldı.

Erdoğan bu şekilde ilk yenilgisini 31 Mart 2019’da gerçekleşen seçimlerde aldı. Birçok büyükşehir belediyesi Cumhur İttifakı’ndan başka partilere geçti. Ancak o seçimde bile AKP ve MHP’nin oyu ülke genelinde yüzde 50’nin üstündeydi. AKP’nin oyu ise yüzde 44,3’tü. İstanbul seçimleri ise tekrarlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluk Cumhur İttifakı’nda kaldı. İstanbul’da kullanılan oy 8 milyon 866 bindi. Ardından seçimin yenilenmesine karar verildi. İkinci seçimde ise 8 milyon 925 bine yükseldi. Seçim tamamen bir referanduma dönüştü. Ekrem İmamoğlu’nun oyu arttı, Binali’nin oyu azaldı. Diğer bir deyişle rejim kaybetti, rejimi istemeyenler ise kazandı. Geride bıraktığımız 14 Mayıs seçimleri ise tamamen devletle halkın mücadelesi içinde geçti. Bakanlar milletvekili aday olarak tüm devlet olanaklarını kullandı. Her yerde kamu görevlileri seçime müdahil oldu. Erdoğan çıktığı her meydanda “ilk turda bitireceğiz” diyerek rejime oy istedi. Muhalefeti adeta şeytan ilan etti. Sandıklarda yapılan tüm usulsüzlüklere ve seçim sürecinde bu olanlara rağmen bu kez halkın çoğunluğu rejimi onaylamadığını ve değişim talebini gösterdi. Erdoğan yüzde 49,5’te kaldı. Partisi 2002’den bu yana en düşük oyu aldı. Tarihin en düşük milletvekili sayısına erişti. İttifak kurmasa Meclis’te çoğunluğu dahi sağlayamayacaktı. Halkın büyük çoğunluğu Erdoğan’ın ve Saray rejiminin politikalarını onaylamadı.

28 Mayıs’ta gerçekleşecek seçim bu sistemin devamını isteyenlerle rejime dur demek isteyenlerin seçimi olacak. Tek akıldan yönetimi kabul edenlerle daha fazla demokrasi isteyenlerin seçimi olacak. Otoriter yönetime evet diyenlerle daha fazla özgürlük isteyenlerin seçimi olacak. En temel gıda ürünlerini ithal eder hale gelen ülkeyi onaylayanlarla üreten bir ülke isteyenlerin seçimi olacak.

Şimdi sadece 10 gün sonra bu referandumun ikinci turu gerçekleşecek. Erdoğan’ı ilk turda onaylamayan halkın büyük çoğunluğu ikinci turda yine sandığa gidecek. İstanbul seçimleri örneğinden de yola çıkarsak ilk turda birinci sırayı aldığı için Erdoğan ikinci turda da mutlaka kazanır diye bakılması doğru değil. İkinci tur tamamen sıfırdan başlayacak bir seçim olacak ve eğer muhalefet güçleri seçmenleri sandığa götürebilirlerse Saray rejimi hâlâ yenilebilir. Bu süreçte iyi bir seçim çalışması yürütülür ve sandık güvenliği de sağlanabilirse 28 Mayıs Erdoğan’ın girdiği son seçim olabilir. 

***

ANAHTAR BİRLEŞİK MÜCADELE

SOL Parti Merkez Yürütme Kurulu, seçime dair tespitlerini içeren bir açıklama yayınladı.

İlk kez kendi ismiyle seçimlere katılan SOL Parti, aldığı 100 bine yakın oy için, “baraj baskısına rağmen mücadelelerinin sandıkta karşılık gördüğünü” belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına dair de tüm imkanlara sahip olan rejimin ilk turda kazanamadığı vurgulanırken, Erdoğan’ın güven oylamasını kaybettiğinin altı çizildi. SOL Parti,  muhalefetin ise halka güven veren, toplumsal değişim talebini öne çıkaran bir siyaseti ortaya koyamamasının sonuçlarda etkili olduğunu belirterek, sonucun ‘sola çağrı’ olduğunu ifade etti ve ikinci turda sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu.

“Mücadeleye Devam” başlıklı SOL Parti açıklaması şöyle:

“SOL Parti olarak ilk kez katıldığımız seçimlerde ülkeyi, ülkenin geleceğini ön plana alan devrimci bir sorumlulukla mücadele ettik. Ülkenin dört bir yanında ayağa kalkarak bu rejimden ülkemizi kurtarma mücadelesinin ön saflarında yer aldık. CB seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledik. Parlamento seçimlerinde ise örgütlü mücadeleyi geliştirmeyi temel alan bir politika izledik. Partimizi, programımızı tanıtma, örgütlülüğümüzü geliştirme doğrultusunda bütün bir SOL Parti örgütü canla başla çalıştı, ülkenin her köşesinde mücadeleyi ve dayanışmayı örgütledi. Baraj baskısına rağmen bu mücadelemiz karşılık gördü.

Kalpten inanan on binlerce insanın desteğini alarak yürüttüğümüz bu mücadeleyi şimdi seçimin ikinci turuna taşıyacağız. Seçim sonuçları ve depremle birlikte ülkenin geldiği nokta AKP rejiminin temsil ettiği zihniyetle devam edilemeyeceğini ortaya koyuyor. AKP, devletin tüm imkanlarını seferber etmesine, her tür kötülük ve baskıya başvurmasına rağmen seçimi ilk turda bitirmeyi başaramamıştır.

Seçim sonuçları da tek adam rejiminin güven oylamasını kaybettiğini, çoğunluğun bu rejimin sonra ermesinden yana olduğunu ortaya koymuştur.

Muhalefet blokunun halka güven verecek bir önderlik ve politikaya yeterince ortaya koyamamış olması nedeniyle iktidarın ilk turda değişmesi mümkün olmamıştır.

Halkın toplumsal taleplerini dillendiren ve örgütleyen değişim talebini ete kemiğe büründüren bir mücadele çizgisine ihtiyaç olduğu açıktır. Bu anlamda seçimin en önemli gerçeğinin SOL’a Çağrı olduğu söylemek yanlış olmaz!

Yenilmez olarak görülen bu rejim; ilk turda kazanamadı. İkinci turda da kazanamamasının anahtarı bütün muhaliflerin birleşik mücadelesidir.

Bu doğrultuda SOL Parti, tarihin en gerici blokunu oylayacağımız bu referandumda rejime son vermek üzere Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemeye devam edecektir.

Şimdi, daha büyük bir kararlılıkla gençler ve kadınlar olarak, tüm emekçiler ve yurtsever insanlar olarak birleşerek mücadele etmeye; sandığa gitmeyen başta gençler olmak üzere tüm insanları sandığa giderek ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

***

‘MAÇA YENİDEN BAŞLAYACAĞIZ’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Semt Pazarı’nı gezdi, yurttaşlarla konuştu. İmamoğlu’na pazar ziyaretinde Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık da eşlik etti. İmamoğlu, bir yurttaştan gelen, “Kazanacağız değil mi ikinci turda” sorusuna, “Çalışacağız ve kazanacağız” yanıtını verdi.

Fotoğraf: İBB

İmamoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da pazar ziyaretinin sonunda yanıtladı. İmamoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: “Zaten büyük oranda Türkiye’nin her noktasına güçlü mesajlarımızı verdik. Tabii ikinci tura kaldı. Dolayısıyla maça 0-0 başlayacağız. Artı 1 alan da seçimi kazanacak. Memleketin insanına o kadar kalıcı zararlar veren bir hükümetle karşı karşıyayız ki. İnsanına hizmetini anlat, başımızın üstünde yerin var. Hizmetini anlatırken, yapamadığın varsa, ‘Daha iyisini yapacağım’ de. Başımızın üstünde yerin var. Ama bırak milletin inancını, dinini, imanını. Bu senin işin değil. Haddin de değil.”