Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘yargıda reform müjdesi’ verirken, DTK’ye yönelik soruşturma kapsamında birçok kentte yapılan operasyonlarda avukatlar, gazeteciler ve meslek odası temsilcileri gözaltına alındı. Operasyona tepki gösteren demokratik kitle örgütleri “Yargıda reform Diyarbakır’da gözaltına dönüştü” dedi.

Reform paketi gelmeden gözaltı furyası geldi

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yargıda reform müjdesi’ vermesinin üzerinden bir hafta geçmeden demokratik kitle örgütlerine yönelik yeni bir gözaltı furyası başladı.

Dün sabah saatlerinde Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) ilişkin soruşturma kapsamında birçok kentte yapılan operasyonlarda aralarında avukatların, gazetecilerin, sendika ve meslek odası temsilcilerinin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı alınan kişi sayısının 101 olduğu öğrenildi.

SEÇİMDE GÖREV ALMAK SUÇ

Avukatların gözaltı gerekçesinin, ‘Diyarbakır’da yapılan yerel ve genel seçimlerde il veya ilçelerde görev alan avukatların isimlerinin yer aldığı listenin DTK binasında bulunması’ olarak gösterildiği belirtildi. Avukatlara yönelik bir diğer suçlamanın da KHK ile kapatılan Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) üyeliği olduğu kaydedildi. 101 isim hakkında gözaltı kararı alındığı öğrenilen operasyona ilişkin birçok ilde bir araya gelen demokratik kitle örgütleri tepki açıklamasında bulundu.

HDP’den Diyarbakır’daki gözaltılara ilişkin yapılan açıklamada “Adalet Bakanı Gül’ün sözleriyle başlayan yargıda reform tartışmalarının Diyarbakır’daki görünümü, savunmaya gözaltı olmuştur” denildi. Açıklamada “Avukatlara ve savunma hakkına tahammülsüzlüğün; demokrasiye, hak ve özgürlüklere, eşitlik, barış ve kardeşlik değerlerine, bu değerlerin hukuk ve adalet zemininde savunulmasına dönük olduğunun” altı çizildi.

Operasyonlara tepki gösteren DTK Eşbaşkanı leyla Güven, bunun “Kürtlerle mücadele” olduğunu belirterek, “Geçmişte Şark Islahat Planıydı, şimdi çöktürme planı olarak Kürtlere dayattıkları bu konsepti boşa çıkaracağız” dedi. DTK’nin meşru ve halka dayalı, gücünü halktan alan meşru bir kongre olduğunu söyleyen Güven, “Dolayısıyla bunun boşuna bir çaba olduğunu belirtmek gerekiyor” diye konuştu.

reform-paketi-gelmeden-gozalti-furyasi-geldi-807527-1.

GÖKALP SERBEST BIRAKILSIN

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’in de aralarında bulunduğu gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. TTB açıklamasında, “Dr. Şeyhmus Gökalp ve çok sayıda kişinin açılan bir soruşturma nedeniyle gözaltına alındığı bilgisi edinilmiştir. Ev ve işyeri adresi belli olan, hekimlik değerlerinin savunucusu meslektaşımızın ifadeye çağrılmak yerine evi basılarak gözaltına alınması hukuk ve insan haklarıyla tamamen çelişmektedir. TTB Merkez Konseyi olarak, hukuksuzluğa son verilmesini ve Dr. Şeyhmus Gökalp’ın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Diyarbakır Barosu açıklamasında, “Bilinmelidir ki; gözaltı ve tutuklama tehditleri ile Diyarbakır Barosu hiçbir zaman boyun eğmedi ve eğmeyecektir” dendi.

Avukatlara ve sivil toplum alanında çalışan hak örgütlerine yönelik uzun zamandan bu yana sistematik bir şekilde baskı, tehdit ve gözaltı operasyonlarının yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Yargı reformu, avukatlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin gözaltına alınmasıyla başladı” ifadeleri kullanıldı.

YARGI ‘KEYFİ’ HALE GELDİ

Operasyonların iktidarın reform açıklamalarının ardından geldiğine dikkat çeken HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Hukuk reformu, adalet gibi kavramları kullanmaya başlayınca hemen ardından büyük hukuksuzlukları barındıran kararlar ve uygulamalar ortaya konuluyor” dedi.

Avukatların her gün, her saat adliye koridorlarında dava takip eden, gözaltı kararı veren savcılarla görüştüğünü hatırlatan Günay, “İfadeye çağırmayıp gece yarısı evlerinin basılması ne demek? Bu örnek yargının ne kadar keyfi hale geldiğini ne kadar sopaya dönüştürüldüğünü somut olarak gösteriyor” diye belirtti. İHD İzmir Şubesi, TİHV İzmir Temsilciliği, ÖHD İzmir Şubesi, ÇHD İzmir Şubesi, gözaltıları protesto ederek İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Mesleki faaliyetleri nedeniyle hukuksuzca gözaltına alınan meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır” denildi.

YARGI PAKETİ İÇİN HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen 18. MÜSİAD EXPO Fuarı’nda konuşan Erdoğan, “Yeni yargı paketleriyle ilgili hazırlıkların sürdüğünü ve en kısa sürede meclis gündemine getirileceğini belirtti. Erdoğan, ön çalışmaları tamamlanan insan hakları eylem planını da iş dünyası ve azınlıklar dahil çok daha geniş bir istişareyle sonuçlandırıp hayata geçireceklerini iddia etti. “Milletimizin geleceğine güvenle bakabilmesi için bugün alınması gereken tedbirler neyse onları hayata geçirmekten kaçınmıyoruz” diyen Erdoğan, “Gerekirse şu aşamada bazı acı ilaçları içmemiz gerektiğinin de farkındayız” ifadelerini kullandı.