Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘Ekonomi Reform Paketi’, yurttaşın temel sorunlarına çözüm sunmadı. Vazgeçilen verginin gelir vergisi içindeki payının 10 binde 3’e denk geldiğini söyleyen BES Genel Başkanı Berdicioğlu, “Bu insanlardan 2020 yılı vergisini de aldılar” ifadelerini kullandı.

Reform paketi halka bir reçete sunmadı

Mustafa M. BİLDİRCİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı'nda açıkladığı Ekonomi Reform Paketi, yurttaşın temel sorunlarına çözüm sunmadı. Sayıları 816 bin olan ve basit usul vergi mükellefi kategorisinde bulunan esnafın gelir vergisinden muaf tutulmasını içeren paket, ekonomik darboğaz altında ezilen geniş kesimlere reçete olamadı.

Ekonomi Reform Paketi ve vergi düzenlemesine ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Büro Emekçileri Sendikası (BES)Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, düzenlemelerin geniş halk kesimine, yoksullara ve emeklilere yarar sağlamayacağını belirtti.

İktidarın hukuk, demokrasi ve ekonomi alanlarına yönelik belli aralıklarla reform paketleri açıkladığını ifade eden Berdicioğlu, “Bu paketlerden yurttaş için pek de umut vadeden şeyler çıkmıyor” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın berber, kuaför, tesisatçı, çay ocağı işletmecisi ve dolmuş-taksi sahiplerine, “Müjde” olarak duyurduğu vergi muafiyetine ilişkin de konuşan Berdicioğlu, “Bu insanlardan 2020 yılı vergisini aldılar. Pandeminin ekonomiye etkisinin en yıkıcı olduğu dönemde 2020 yılı vergisinden vazgeçmediler” diye konuştu.

Vazgeçilen verginin gelir vergisi içindeki payının 10 binde 3’e denk geldiğinin altını çizen Berdicioğlu, şunları söyledi:

“Vazgeçilen tutar verginin toplanma maliyetinden bile daha düşük. 2020 yılı içinde yapılandırma yaptılar, ‘Pandemine yapılandırma olmaz’ dedik. Borçların hangi birini yapılandıracak insanlar? 1 Mart’ta ilk taksitini ödeyemeyenlerin yapılandırması da bozuldu. Reform paketi, yabancı yatırımcıya da göz kırpan ve mesaj kaygısı taşıyan bir paketten öteye gitmiyor.”

DEMOKRASİ ŞART

Değeri 3 milyon TL’yi bulan dolmuş hattı sahibinin vergisinden vazgeçilmesini ancak yanında çalıştırdığı şoföre muafiyet tanınmamasını da eleştiren Berdicioğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Dış yatırımcının gelmesine dönük atılan bu adımların hukuk ve demokrasi adına atılım yapmadan bir anlamı yok. Gıda fiyatlarının yüksekliğinin önüne geçecek bir reform görmedik. Geniş halk kesimini ilgilendiren en önemli şey bu. Bu reform olarak adlandırılan paketlerin sadece bir algı yönetimi olduğunu düşünüyoruz.”