Regl yoksulluğuna son
Hijyenik ürünlerin ihtiyaç olarak görülmediğini savunan İskoçyalı kadınların mücadelesi zaferle sonuçlandı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

İskoçya, hijyenik ped gibi ürünlerin ücretsiz sağlanacağı ilk ülke oldu. Hükümetin ilgili kararına göre, tüm belediye ve eğitim kurumları artık isteyen her kadına bu ürünleri ücretsiz olarak sağlamakla yükümlü.

Düzenleme İskoçya Parlamentosu’nda Kasım 2020’de oybirliğiyle kabul edilmiş ve iki yıllık bir hazırlık süresi öngörülmüştü. Tampon ve ped gibi kadın hijyen ürünleri halihazırda öğrenciler için ücretsizdi. Şimdi kapsamı her ekonomik sınıf ve yaştan kadını kapsayacak şekilde genişletildi. Uygulamanın dünyada başka örneği bulunmazken, İskoç Parlamentosu tarafından önceki gün onaylanan Kadın Hijyen Ürünleri Yasası'na göre, ihtiyacı olan herkese ücretsiz hijyenik ürünler sağlanması, yetkililer için yasal bir zorunluluk haline getirildi.

2018'de ülke çapında kampanya başlatarak yasanın temellerini atan İskoç İşçi Partisi'nin sağlık sözcüsü Monica Lennon, bu yasanın regl olan herkesin yaşamı için büyük farklılık olacağını belirtti.

Lennon, birkaç yıl önce parlamentoda açık açık tartışılamayan menstrual döngü konusunun ana bir akım olduğunu, İskoç Parlamentosu üyelerinin bunun bir parçası olmaktan memnuniyet duyduğunu; kullanılan ürünlerin ve sürdürülebilirliğin yanı sıra bu yasanın, menopoz ve endometriozisi de kapsadığını söyledi.

5 KADINDAN BİRİ PEDE ULAŞAMIYOR

İskoçya'da yapılan araştırmalara göre ise kadınların regl ürünlerinlerine ayda ortalama 13, ömür boyu ise birkaç bin sterlin harcadıkları tahmin ediliyor. Ayrıca araştırmalarda pandemi sırasında yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle beş kadından birinin hijyenik ped almakta zorluk çektiği belirtildi. Kadınların hijyenik ped gibi ürünlere ücretsiz ulaşabildiği ülkeler şöyle:

•Yeni Zelanda: Başbakan Jacinda Ardern, Şubat 2021’de tüm okulların ücretsiz ped ve tampon sağlayacağını duyurdu.

•ABD: Illinois, Washington, New York, New Hampshire ve Virginia eyaletlerindeki devlet okullarında tampon ve pedler ücretsiz veriliyor.

•Fransa: Île-de-France bölgesindeki liselerde organik regl ürünleri ücretsiz.

•Kenya: Devlet okullarındaki kız öğrencilere pedleri ücretsiz veriliyor ve tampon üzerinden vergi alınmıyor.

•Güney Afrika: Tampondan alınan vergiler kaldırıldı ve okullarda pedler ücretsiz dağıtılıyor.

•Botsvana: Okul çağındaki tüm kız öğrencilere ücretsiz ped veriliyor.

•Güney Kore: Başkent Seoul’de 2018’de ücretsiz regl ürünleri verilmesi 10 pilot bölgede başlatılmıştı.

•Uganda: Ülkedeki tüm okullarda pedler ücretsiz veriliyor.

•Zambiya: Kırsal bölgelerdeki kızlara ücretsiz ped veriliyor.

•Kanada: Britanya Kolumbiyası, Ontario, Noca Scotia, Prince Edward adası eyaletlerinde regl ürünleri tüm öğrencilere ücretsiz veriliyor.