Rehabilitasyon Öğretmenleri Dayanışma Platformu, rehabilitasyon öğretmenlerinin güvencesiz çalıştırılmasına ilişkin MEB’e dilek ve şikâyetlerini iletti: “Patronların inisiyatifine bağlı çalışıyoruz”.

Rehabilitasyon öğretmenleri iş güvencesi istiyor

MERAL DANYILDIZ

Rehabilitasyon Öğretmenleri Dayanışma Platformu, rehabilitasyon öğretmenlerinin çalışma koşullarına karşı tepkili. Güvencesiz çalıştırıldıklarını ifade eden öğretmenler hak arayışında. Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Rehabilitasyon Öğretmenleri Dayanışma Platformu üyesi Selahattin Başaran, gün sayısını dolduran öğretmenlerin atanmalarını istediklerinin altını çizdi. Öğretmen Meslek Kanunu’nda yer alma talebinde bulunan Başaran, “Bakanlık bizi eğitim personeli olarak görüyor. Kadro talebimiz var. Gün sayısını dolduran öğretmenlerimizin atanmasını istiyoruz. Özlük hakları konusunda da sıkıntılar var. Bayram tatili beş gün diyelim, hafta sonuyla yedi gün. Bunu çoğu rehabilitasyon merkezinde yıllık izinden düşüyorlar. Yıpranma payımız çok yüksek. Emekli arkadaşlarımız var. Emekli maaşları çok düşük. Mobbinge maruz kalıyoruz. Acil bir işimiz oldu diyelim, hastalandık, rapor aldık. Taşrada kurum sahipleri bizzat sözleşme imzalamak istemiyor seninle. O ilçenin herhangi bir yerinden taşınmak zorunda kalıyoruz işimizi devam ettirebilmek için. Asgari ücretin altında çalıştırıldığına dair duyumlar da alıyoruz. Geçen sene kasım ayından beri ulaştığımız milletvekilleri var. Soru önergeleri verildi ama bizi taşerona emanet eden cümleler vardı içerisinde” dedi.

TALEPLER

Öte yandan platformun Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) ilettiği talep ve şikâyetlerden öne çıkan başlıklar şöyle:

  1. Rehabilitasyon merkezlerinde eğitim fakültesi mezunu olup sertifika programı ile göreve başlayan sınıf öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri çalışmaktadır. Ancak gerek yasal statü gerekse ticari kaygılardan ötürü maalesef mesleki itibarlarını kaybeden öğretmenler şoför, hizmetli, temizlik görevlisi aşçı ve orta öğretim diplomasına sahip usta öğretici ile bir farkları yoktur.
  2. Devlet okullarındaki öğretmenler haftada 5 gün, günde en fazla 6 saat derse girerken rehabilitasyon öğretmenleri Haftanın 6 günü çalıştırılıp, haftalık 40 saat üzerinden derslere girilmesi ve 08.00 ile 19.00 saatleri arasında çalıştırılıp günlük 8 saat derse girmeye zorlanılıyor.
  3. Devlet okullarındaki öğretmenler 3 ay tatil yaparken biz senede kurum sahibinin inisiyatifine göre 14 gün izin yapabiliyoruz.
  4. Doğum izni esnasında sözleşmenin kurum tarafından feshedilip doğum iznine ayrılan öğretmenin yerine başka öğretmen alınması doğum iznine ayrılan öğretmenin işine dönmesini imkânsız kılıyor.
  5. Ücretli öğretmenlerin en az 540 gün sigorta primini doldurmuş olması şartıyla yapılan atamanın biz rehabilitasyon öğretmenlerine de uygulanmasını talep etmekteyiz.