Başta Avrupa olmak üzere Covid-19 vakalarında artış görülüyor. Bunun ülkeyi etkileyip etkilemeyeceği ise belirsiz. Bakanlık günlerdir vaka sayısını açıklamazken uzmanlara göre, tedbirin olmadığı ülkede vakalar tırmanış eğiliminde.

Rehavet salgını
Fotoğraf: Depo Photos

Berkay SAĞOL

Gevşetilen önlemlerin gölgesinde yeni Covid-19 varyantları, Avrupa genelinde vaka sayılarının hızla yükselmesine neden oluyor. Yaz tatili öncesine başta Almanya, İngiltere, Fransa, Portekiz ve İspanya olmak üzere, birçok ülke bu artıştan nasibini alıyor. Yeni vakaların çoğu Omicron'un alt varyantlarından BA.4 ile BA.5 kaynaklı. Bu varyantların mayıs ayında tüm tedbirlerin kaldırıldığı Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceği ise belirsiz.

Ancak ülkedeki Covid-19 vakalarının durumu da bilinmiyor. Sağlık Bakanlığı 12 Haziran’dan bu yana vaka ve vefat sayılarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. En son paylaşılan verilere göre, 6 ile 12 Haziran arasında, 7 bin 556 kişinin testi ‘pozitif’ çıktı, 20 kişi hayatını kaybetti. Ülkede üç doz aşı olan kişi sayısı ise 27 milyon 825 bin 430.

VAKALARDA ARTIŞ VAR

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, Covid-19 vakalarında hem Avrupa’da hem de ülkede artış yaşandığına dikkat çekti. Covid-19 vakalarının artış eğiliminde olduğunu gözlemlediklerini dile getiren Ökten, “Sağlık Bakanlığı daha önceden yaptığı gibi yine verileri açıklamıyor” dedi ve ekledi: “Buradan bir şeylerin gizlendiğini tespit edebiliriz. Daha önce de buna benzer bir durum yaşamıştık. Pandeminin başlangıcı ve sonrasında rakamlar üzerinde oynama yapmışlardı ancak artık hiç açıklamıyorlar. Ülkedeki durum ne bilmiyoruz.”

4’ÜNCÜ DOZ GEREKİR

TTB İkinci Başkanı, kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında maske kullanımının zorunlu olması gerektiğini belirtti. Aşılamaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ökten, sözlerini şöyle noktaladı: “Dünyada az gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde aşılama oranları çok düşük. Aşıların düşük olması, yeni varyantların yayılma olasılığını kuvvetlendirir. Bu aşılama oranlarının hızlı bir şekilde yükseltilmesi gerekiyor. Türkiye’de 3’üncü doz aşıların üzerinden yaklaşık 7 ay geçmiş durumda. Bu kişiler için sonbahar aylarından önce dördüncü bir doz aşı yapılması gerekebilir.”

SERVİSLER AÇILIYOR

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ersin Yarış’a göre, günlük vaka sayısının kritik eşik olarak gösterilen binin üstüne çıkması endişe verici. Aynı zamanda TTB Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Yarış, Sağlık Bakanlığı’nın güncel verileri en son 12 Haziran’da açıkladığına dikkat çekerek, “İki haftadır herhangi bir açıklama yok. TTB Pandemi Çalışma Grubu’nda yavaş yavaş vaka sayılarının artmaya başladığı konuşuluyor. Daha önce vakaların düşmesiyle Covid-19 servislerini kapatan bazı hastaneler bu servisleri yeniden açmaya başladı. Bunlar kritik ipuçları” diye konuştu.

ÖNLEMSİZ YAŞIYORUZ

“Salgın yeniden başını kaldırdı” diyen Prof. Dr. Yarış, salgının yeniden yayılma ihtimalinin yüksek olduğu görüşünde: “Tamamen önlemsiz yaşıyoruz. Hastaneler dışında maske zorunluluğu yok, hatta hastanelerde bile tam olarak dikkat edilmiyor. Salgındaki gidişatı anlamanın en önemli yolu, test yapılması ancak şu anda test merkezlerinin sayısı azaltıldı. Herkes test yaptıramıyor ancak doktorun gerekli gördüğü kişilere Covid-19 testi yapılıyor. Önümüzde zor ve belirsiz bir süreç var. Tamamen kaldırılan tedbirler yeniden geri getirilmeli, önümüzü görüp, planlı hareket etmeliyiz.”