Referandum öncesinde “Rejim değil, sistem değişiyor” iddiasında bulunan AKP cenahının referandum sonrası görüşlerini Ayhan Oğan anlattı: Yeni bir devlet kuruyoruz, lideri de Erdoğan!

‘Rejim değişmiyor’dan ‘yeni devlet kuruyoruz’a!

AKP’nin referandum ardından art arda attığı dinselleşme adımları dinselleşme adımlarının ne anlama geldiği yine bir AKP’linin ağzından ifade edildi. AKP MKYK üyesi Ayhan Oğan, “Yeni bir devlet kuruyoruz. Beğenin beğenmeyin, lideri de Recep Tayyip Erdoğan” dedi. Muhalefet ise Oğan’ın bu açıklamasına çok sert tepki gösterdi.

Müfredata yapılan siyasal İslamcı müdahalelerin ardından gelen müftülere nikâh yetkisi kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor. 16 Nisan şaibeli referandumu öncesinde “Rejim değil, sistem değişiyor” diyerek savunma yapan AKP cenahının kritik eşik aşıldıktan sonraki esas görüşlerini ise katıldığı canlı yayında Ayhan Oğan açık etti.

‘Kurucu lider Erdoğan!’
AKP MKYK üyesi ve Sivil Alan Platformu Başkanı Ayhan Oğan, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı’nın da katıldığı CNN Türk’teki bir tartışma programında konuştu. CHP Milletvekili Atıcı’nın OHAL ile ilgili eleştirilerine karşılık veren Oğan, “Bu halk bir devrim yaptı. Vesayet sistemini bitirdi. Şimdi biz yeni bir devlet kuruyoruz. Beğenin beğenmeyin, bu yeni devletin kurucu lideri Tayyip Erdoğan’dır” ifadelerini kullandı.

Programda tepki
CHP’li Atıcı, Oğan’ın sözlerine karşılık olarak, “Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetini ne zaman yıktınız da yeni devleti kuruyorsunuz” tepkisini gösterdi.

Yanıt verdi
Sözlerinin tepki çekmesi üzerine dün bir açıklama yapan Oğan şu ifadeleri kullandı: “16 Nisan itibariyle artık yeni bir süreç başlamıştır. Bu devletin yeniden teşkilatlanma, organize olma sürecidir, yeniden inşa sürecidir. Bunu engellemeye de hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Siyasi tarih bunu şöyle yazacaktır: ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk, kurucu partisi CHP’dir. İkinci kuruluş, Türkiye’nin tam bağımsız, halkın devleti olarak dizayn edildiği, kurumsal yapıya kavuştuğu sürecin lideri de Tayyip Erdoğan ve onun yanında saf tutan siyasi liderlerdir. Ve o kuruluş partisi de Ak Parti’dir.’”

Devleti ilk kez yıkmıyor!
Oğan, daha önce de benzer ifadeleri kullanmıştı. Gülen Cemaati’nin devlet içinde daha rahat kadrolaşmasının önünü açan ve ülkeyi 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne sürükleyen 2010 Anayasa Değişikliği Referandumu öncesinde Oğan, “Kemalist, Türkçü, laikçi bir düzen yıkılıyor, yerine eşitlikçi bir düzen geliyor. Çok önemli olan bu eşiği atlatabilirsek yeni bir anayasa için de adım atabiliriz” ifadelerini kullanmıştı.

***

Muhalefetten sert tepki

Oğan’ın sözlerine muhalefette yer alan siyasi partiler ve isimlerden sert tepki geldi. Oğan, sosyal medyada da eleştirildi.
Oğan’ın sözleri üzerine bir açıklama yapan ÖDP, “Bu sözler, Cumhuriyet’i yıkıp bir ‘din devleti kurma’ hedefinin açık ilanıdır” dedi ve “Eğitimin ENSARlaştırılmasına, şeriat hukukunun hakim kılınmasına, ülkemizin ilerici değerlerine yönelen her tür saldırıya karşı birleşerek mücadeleyi yükseltelim” çağrısı yaptı.

TKP (KP) Merkez Komitesi de, konu hakkında yaptığı açıklamada, “AKP hayalindeki devleti kuramayacaktır. Cumhuriyeti yıkmak suçtur. Gerici, işçi ve halk düşmanı bir devlet kurmaya çalışmak da suçtur. Erdoğan ve AKP, cumhuriyeti yıkmanın hesabını verecektir” ifadelerine yer verdi.

Sosyal medyada tepki verildi
Bazı siyasiler ise konuya ilişkin tepkilerini Twitter üzerinden paylaştı. CHP Milletvekili Tuncay Özkan şu ifadeleri kullandı: “Anayasal düzene karşı açıkça suç işleyen AKP’li Ayhan Oğan için savcıları göreve çağırıyorum. Devleti yıkma heveslilerinden hesap sorulmalı!”

Meral Akşener’le birlikte yeni bir parti kurma çalışmalarını sürdüren eski MHP’li, Milletvekili Ümit Özdağ da, “Türk milleti devletini 30 Ağustos’ta kanlı Zafer süngüsünün ucunda kurdu.Yıkmak isteyen TÜRK milleti ve süngüsü ile yeniden karşılaşır” dedi.

CHP Milletvekili Mustafa Balbay ise, “Ayhan Oğan’ın temsil ettiği zihniyet kursa kursa devlete karşı kumpas kurar” diye yazdı.