Rejimi yıkacağız!
Fotoğraflar: AA

Dış Haberler

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsünü uygun takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından öldürülmesine karşı protestolar sürüyor. Molla rejimi protestolara yönelik şiddeti artırdı. En az 17 kişi yaşamını yitirdi. Sosyal medyaya kısıtlama getirilirken halkın öfkesi ve isyanı büyüyor. Bazı kentlerde karakollar, banka şubeleri ve polis araçları ateşe verildi.

Başkent Tahran’ın yanı sıra en az 43 şehirde protestolar düzenledi. Polis ve güvenlik güçlerinin bu eylemlere müdahale etti. Ülkenin farklı bölgelerinde kalabalık gruplar halinde sokaklara çıkan İranlılar İslami rejimin sembollerini ateşe vererek yırttı. “Hameney’e ölüm” ve “Diktatöre ölüm” sloganları da dikkat çekti. İran güvenlik güçleri ise halkı bastırmak için biber gazı, pompalı tüfek ve bazı durumlarda askeri silahlar kullanmaya devam etti.

İran’da molla rejimine karşı kadınların eylemleri altıncı gününde de sürdü.İran’da molla rejimine karşı kadınların eylemleri altıncı gününde de sürdü.

İSYAN BÜYÜYOR

Gharchak şehrinde protestolara katılanlar valiliği ele geçirdi. Mashhad şehrinde Ahmadabad polis karakolu yakıldı. Sepehr bankasının Tebriz şehrindeki şubelerinden biri de yine ateşe verildi. Shahesvar’da polis kulübesi yakılırken, Neishabur ve Sirjan’da polis arabası ateşe verildi.

Ülkenin farklı bölgelerinde ölü ve yaralı sayısı artıyor. Protestolarda üst üste 6 gecede 17 kişinin öldüğünü duyuran İran devlet televizyonuna göre, çatışmalarda ölenler arasında polis memurları ve Devrim Muhafızları’na bağlı Besic milislerinin üyeleri de var. Norveç’in başkenti Oslo merkezli bir STK olan İran İnsan Hakları ise İran güvenlik güçlerinin müdahalelerinde en az 31 sivilin öldüğünü bildirdi. İran’nın farklı bölgelerinde internetin kesilmesiyle birlikte haberleşmenin zorlaştığı düşünüldüğünde ölenlerin sayısının daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

İran’da molla rejimine karşı kadınların eylemleri altıncı gününde de sürdü.İran’da molla rejimine karşı kadınların eylemleri altıncı gününde de sürdü.

Devrim Muhafızları’na bağlı Fars Haber Ajansı ise, İran’da Instagram ve WhatsApp’a erişimin Ulusal Güvenlik Konseyi’nin kararıyla kısıtlandığını bildirdi. Ajans ayrıca, bu erişim kesintisinin ne kadar süreceğinin henüz bilinmediğini belirtti.