İzmir’de Göztepe-Altay derbisinde yaşanan olayların ardından gözaltına alınan 28 kişiden 19’u tutuklandı. Olaylı derbinin zanlılarına yöneltilen suçlamalar arasında “kasten öldürmeye teşebbüs” de bulunuyor.

Rekabet dostluk içinde olsun
Fotoğraf: AA

Fevzi Efe SEKİTMEZ

İzmir’in 1’inci Lig’de yer alan iki temsilcisi Göztepe ile Altay arasında geçen pazar günü gerçekleşen karşılaşmanın 19’uncu dakikasında Altay tribünlerinden Göztepeli taraftarların bulunduğu tribüne atılan işaret fişeği nedeniyle Mehmet Çakır, ağır yaralandı. Sağlık ekipleri yaralıya müdahale ederken, sahaya atlayan Göztepe taraftarı M.N.A., korner direğiyle rakip takımın kalecisi Ozan Evrim Özenç’e saldırdı.

Büyüyen olaylar nedeniyle maç tatil edilirken, soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 5’i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alınan şüphelilerden aralarında işaret fişeğini ateşleyen Furkan E. ile ambulans şoförünün de olduğu 19 kişi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İzmir Valiliği’nden yapılan açıklamada, sis bombası ve işaret fişeğinin, statta görevli özel ambulans şoförleri A.K. ve H.G. tarafından karşılamadan önce Altaylı taraftarların bulunduğu yerdeki tuvalete saklandığı belirtildi. Şoförlerin, maç günü saat 16.34’te 2 sırt çantasıyla misafir tribününün bulunduğu tuvalete girdiği ve tuvaletten çantasız çıktığı tespit edildi.

Göztepe taraftarı Mehmet Çakır’ı ağır yaralayan işaret fişeği ile diğer suç aletlerini 2 sırt çantasıyla stadyuma soktuğu belirlenip, gözaltına alınan ambulans şoförlerinden A.G’nin, daha önce bazı maçlarda olay çıkardığı için 6222 sayılı ‘Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’dan kaydının bulunduğu ortaya çıktı. Şüpheli A.G.’nin maçtan 1 gün önce taraftar grubuyla buluştuğunu ve oradaki konuşmanın ardından işaret fişeklerini stada sokmaya karar verdiği belirtildi.

Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç’e korner direğiyle saldırdığı gerekçesiyle gözaltına alınan Göztepe taraftarı M.N.A, sevk edildiği adliyede tutuklandı. Aydın’ın ifadesinde, olay anında alkollü olduğunu ve “Bir anda kendimi kaybettim. Olayı hatırlamıyorum” dediği öğrenildi.

Altay tribünlerinden işaret fişeği atan Furkan E.’nin de ifadesinde, “Pişmanım. Fişeği hedef gözetmeden attım, herhangi birini hedef almadan rastgele attım” dediği öğrenildi. Emniyet güçleri, patlayıcı ve yanıcı malzemelerin satılığı işyerine de baskın düzenledi.

‘YÜZ YILDIR DEVAM EDEN DOSTLUK ZEDELENMEZ’

İzmir’in tarihi iki kulübü Göztepe ile Altay arasında oynanan derbi maçta yaşanan üzücü iki olayın ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iki kulübün başkanlarını Egemenlik Evi’inde konuk etti. Göztepe eski başkanı Mehmet Sepil ve Altay Başkanı Ayhan Dündar’ın yer aldığı zirveye, Karşıyaka Başkanı Turgay Büyükkarcı, İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkan Yardımcısı Fatih Taner ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Hakan Orhunbilge de eşlik etti.

Soyer, “Hepimiz, gönül verdiğimiz renklerin sevdalısıyız. Yaşadığımız münferit ancak ders alınması gereken iki olay, İzmir kulüpleri arasında yüz yıldır devam eden dostluğu asla zedelemez aksine güçlendirir. İzmir’deki spor kulüpleri başkanları, futbolcuları ve aileleriyle büyük bir organizasyonda buluşmak ve kardeşliğimizi pekiştirmek istiyoruz” dedi.

Kulüp başkanları ve İZVAK Yönetim kurulu üyeleri de futbol ailesi olarak her zaman dostluktan ve kardeşlikten yana olduklarını belirtti. İzmir kulüpleri Büyükşehir Belediyesi önderliğinde ortak buluşma projesi hazırlayacak ve önümüzdeki günlerde camiaları ile paylaşarak hayata geçirecek.

***

ORGANİZE SUÇ VURGUSU

Göztepe Taraftar Grubu açıklama yaparak, yaşanan olayların Türk futbol tarihine kara leke olarak geçtiğini belirtti. Yaralanan Göztepe taraftarına ve Altay’ın kalecisi Ozan Evrim Özenç’e geçmiş olsun dileklerini ileten Göztepe Taraftar Grubu tarafından yapılan açıklamada, “Maçtan çok önce başlayan, sağlık görevlilerinin dahi içinde olduğu bir hazırlık ile adeta terör örgütü gibi organize olmuş bir grup taraftarlarımızın canına kastetmiştir. Öncelikle tribünde sis yakarak yer değiştiren ve akabinde bu sis içerisinden tribünlerimize ateşli silahla saldıranlar futbol tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir vahşete imza atmıştır. Çocukların matarasına kadar el koyan, ayakkabılara kadar arama yapan güvenlik güçleri; daha yakın zamanda terör saldırısı yaşamış bir ülkede böylesine kalabalık ve gergin bir maçta aramaları niçin bu kadar dikkatsiz yapmıştır? Güvenlik tedbirlerinin Türkiye’nin her yerinde, her taraftarına farklı uygulanmasının sebebi nedir?” denildi.

***

ALTAY’I SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Altay taraftar gruplarından Kızılkabus tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Yaşanan üzücü olaylardan sonra Altay yönetimi ve taraftarı sükunetini koruyarak ortamı yumuşatmak için elinden geleni yapmıştır. Ancak yönetimin ve taraftarın bu çabaları karşı taraf tarafından suiistimal edilmiş, sevdamız Altay bu güruh tarafından ismiyle yan yana getirilemeyecek ‘katil’ ve ‘terörist’ sıfatlarıyla damgalanmıştır. Sinmeyeceğiz, terk etmeyeceğiz, Altay’ı ve Altay kültürünü savunmaya devam edeceğiz. İzmir sokaklarında alnımız ak başımız dik şekilde, armamızla övünerek gezmeye devam edeceğiz. Güvenimiz savunduğumuz değerliğin yüceliğindendir.”