Avrupa, görülmemiş sıcaklarla boğuşuyor. İngiltere’de ilk kez kırmızı alarm verildi. Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Türkeş, yüzey sıcaklığının 1,2°C arttığını belirterek "Risk büyüyor. Önlemler artık kâğıt üstünde kalmamalı" dedi.

Rekor sıcaklar Avrupa’yı kavurdu
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

Avrupa kıtası, küresel ısınmanın belki de en ağır sonucunu bu yaz yaşıyor. Portekiz'den başlayan sıcak hava dalgası yayılıyor. İspanya, Fransa, Belçika'nın ardından kavurucu sıcakların İngiltere, Almanya ve Hollanda'yı etkisi altına alması bekleniyor. Resmi rakamlara göre şu ana kadar sıcak nedeniyle ölenlerin sayısı bini aştı. Ülkeleri alarma geçiren sıcaklığa ilişkin ülke ülke durum şöyle oldu...


• İNGİLTERE'DE İLK KEZ KIRMIZI ALARM: Ülke tarihinde ilk defa yüksek sıcaklıklar nedeniyle kırmızı alarm verildi. Ulusal acil durum ilan edildi. Acil durum nedeniyle, bazı bölgelerde okulların erken kapatılabileceği, hastane randevularının iptal edilebileceği belirtiliyor. Başkent Londra'nın Belediye Başkanı Sadiq Khan, kent halkına sıcaklıklar konusunda uyarıda bulundu. Khan, “Londralılar, nadir görülen bir 4’üncü seviye sıcak hava dalgası ilan edildi. En sıcak dönemlerde 11.00-15.00 arası güneşten uzak durmaya çalışın" dedi. Ülkede en yüksek hava sıcaklığı 2019 yılında Cambridge’de 38.7 derece olarak kaydedildi. Sıcaklığın 40 dereceyi aşması bekleniyor. Aşırı sıcak uyarısı güneyde Londra'dan kuzeyde Manchester ve Leeds'e kadar geniş alanda geçerliliğini sürdürüyor.

Ülkede 15 bölgede kırmızı, 51 bölgede turuncu alarm verildi.

• HOLLANDA'DA YÜRÜYÜŞE ERTELEME: Bazı bölgelerde hava sıcaklığının rekor seviyelere çıkacağı tahmin ediliyor. Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü’nün hava tahminlerine göre, bugünden itibaren ülke genelinde sıcaklıklar artacak. Ortalama hava sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıkması bekleniyor.

Hollanda Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü’nden yapılan açıklamada yarından itibaren ülke genelinde sıcaklıkların rekor düzeyde artmasının beklenmesi nedeniyle "sıcak hava protokolü" uygulanacağı bildirildi. Hollanda'da bu yıl 104'üncüsü düzenlenecek geleneksel "Dört Günlük Nijmegen Yürüyüşü"nün ilk gününün sıcak havalar sebebiyle iptal edildiği açıklandı.

• FRANSA YANGINLARLA BOĞUŞUYOR: Fransa, İspanya ve Portekiz’de 13 Temmuz Çarşamba başlayan orman yangınları devam ediyor. Fransa’nın Bordeaux kentinin güneyindeki Gironde bölgesindeki yangınlar nedeniyle 12 bin kişinin tahliye edildiği belirtildi. Toplam 14 bin hektar alan küle döndü. Ülkede 15 bölgede kırmızı, 51 bölgede turuncu alarm verildi. İspanya ve Portekiz'de ise sıcaklar nedeniyle bin kişinin öldüğü açıklandı. İspanya’nın Ekstremadura, Kastilya ve Leon, Galiçya ve Endülüs bölgelerinde 3 bin kişinin tahliye edildiği kaydedildi.

• BELÇİKA'DA ÇÖL HAVASI: ise aşırı hava sıcaklıkları nedeniyle turuncu alarma geçildi. Hava sıcaklıklarının yarın 40 dereceye ulaşması bekleniyor, ülkede çöl sıcaklarının yaşanacağı bildirildi.

• ALMANYA'DA 41 DERECE BEKLENİYOR: Avrupa kıtasını etkisi altına alan aşırı sıcak hava dalgasının bugün Almanya'ya ulaşması bekleniyor. Ülkenin güneyinde ve batısında sıcaklığın 41 dereceye kadar yükseleceği duyuruldu. Can kayıplarına karşı uyarı yapıldı.

• İSVİÇRE'DE REKOR UYARISI YAPILDI: Bazı bölgelerde hava sıcaklığının rekor seviyelere çıkması bekleniyor. Cenevre ve Sion'da bugün sıcaklığın 37 dereceye kadar yükseleceği, Zürih, Bern ve Basel'de 35 derece sıcaklığın görüleceği tahmin ediliyor.

rekor-sicaklar-avrupa-yi-kavurdu-1041697-1.