Boğaziçili akademisyenler, Melih Bulu’nun atamasının iptali için Danıştay’a başvurdu. Bulu’ya yönelik protestolar devam ederken geleneklere aykırı olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne vekaleten Naci İnci atandı.

Rektör ataması yargıya taşındı

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyenler, Melih Bulu’nun üniversiteye rektör atanmasına karşı Danıştay’a dava başvurusu yaptı. 70’i aşkın akademisyen tarafından yapılan dava başvurusunda Melih Bulu’nun atamasının iptali talep edildi.

Dava dilekçesinde siyasi parti üyeliğinin rektör kanununa aykırı olduğu belirtilirken Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan atamanın üniversite özerkliğiyle “Tam bir çelişki içinde” olduğu vurgulandı. Dava dilekçesinde Melih Bulu'yu hak etmediklerini ifade eden akademisyenler, "Anayasal düzeyde teminat altına alındığı ve uluslararası sözleşmelerle taahhüt altına girildiği üzere, üniversitelerin kurumsal ve bilimsel özerkliğinin korunması kamu otoritesinin yükümlülüğüdür. KHK ile normlar hiyerarşisine aykırı şekilde yapılan düzenleme ise bu yükümlülüğün tam tersini ifade etmektedir" ifadelerini kullandı.


Yapılan başvurunun talep kısmında 703 sayılı KHK hakkında Anayasa Mahkemesi’ne yapılan iptal başvurusunun sonucunun sorulması ile neticesinin bekletici mesele yapılması, 3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin rektör atamasıyla ilgili kısımlarının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması, rektör ataması işleminin iptali istendi.

YİNE BOĞAZİÇİ YİNE ATAMA

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi’nde Melih Bulu protestoları devam ederken garip atamaların da ardı arkası kesilmiyor. Bu defa da AKP’li Rektör Melih Bulu ile çalışmayı kabul eden iki öğretim üyesinden biri olan Prof. Dr. Naci İnci, rektör yardımcılığı görevinin yanı sıra vekâleten sosyal bilimler enstitüsü (SBE) müdürü olarak atandı. Fizik bölümü öğretim üyesi olan İnci'nin sosyoloji, siyaset bilimi, tarih, psikoloji gibi bölümlerin yer aldığı SBE’ye atanması dikkat çekti.
Boğaziçi Üniversitesi kaynaklarından edinilen bilgiye göre şimdiye kadar enstitü müdürlükleri de dahil olmak üzere akademik ve idari konumlarda görev alacak olan öğretim üyeleri, ilgili akademik kadronun kapalı oyla yapılan tercih belirleme seçimi ile belirleniyordu. Ardından seçilen kişiler üniversite üst yönetimi tarafından bu göreve atanıyordu. Ancak Kayyum Rektör Bulu, bu geleneği de yok saydı. 26 Şubat günü Bulu protestosunda akademisyenler ve öğrenciler SBE müdürünün hâlâ atanmadığını söyleyip tepki göstermişti.

***

Yine sırtlarını döndüler

Kayyum rektöre karşı nöbet eylemini sürdüren Boğaziçili akademisyenler, özerk üniversite talebini yineledi. Bulu’ya karşı akademisyen ve öğrencilerin başlattığı eylemler 58’inci gününe girdi. Bir kez daha Güney Kampüsü’nde bir araya gelen akademisyenler, rektörlük binasına sırtlarına dönerek, kayyum rektörü istifaya çağırdı. Nöbet eyleminde kayyumlara karşı “özerk üniversite” talebi yinelenirken, direnişin süreceği mesajı verildi.