Rektörün profesör kadrosu ısrarı

Berkay SAĞOL

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü Hüseyin Çiçek’in İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde C.Ö isimli doçente, ihtiyaç olmamasına rağmen profesör kadrosu açma isteğinin olduğu ileri sürüldü. İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün ve Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu’nun kadroya ihtiyaç yok yönünde karar almasına rağmen, Rektör Çiçek’in Üniversite Yönetim Kurulu’nda oy çokluğuyla profesör kadrosunu onayladığı iddia edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, “Uzunca bir süredir Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarında, devletin en yüksek kademelerine atamalarda liyakat ve kadrolaşma en fazla konuşulan meselelerden biri oldu. Bu kapsamda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde yönetimin toplu olarak istifa etmesiyle başlayan süreç, üniversitedeki ve yerel kamuoyundaki tartışma gündeminin başına yerleşti” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ndeki çok sayıda öğretim elemanının kadro problemiyle karşı karşıya olduğu gözlendiğini söyleyen Savran, “200`e yakın bilim emekçisinin doktor öğretim üyeliği, 80’den fazla bilim emekçisinin doçent unvanını almış olmasına rağmen doçentlik kadrosu beklediği, 50’den fazla bilim emekçisinin doçentlikte 5 yılını doldurmasına rağmen profesörlük kadrosuna atanmadığı gözlemlerimizin arasında. Bunu somutlaştırmak gerekirse 2015 yılında doktorasını bitirdiği halde hala da öğretim üyesi kadrosunu bekleyen, 2013 yılında doçent olarak atanmasına rağmen 2019 yılından beri profesörlük kadrosu bekleyenlerle karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz” diye konuştu.

Savran şunları dile getirdi: “Muğla halkının katkı sunduğu üniversitemizi itibarsızlaştıran, emek veren bilim emekçilerinin katkılarını yok sayan, kurumsallaşmanın, iş barışının ve çalışanlarının motivasyonunu olumsuz etkileyen, üniversitenin şehirle bağını koparan bu tür haberler hepimizi derinden üzüyor. Bu durum eğitim yoluyla, bir gelecek hayali kurmanın önünde engel olmakta. Adalet duygusu ve yurttaşlık bağı zayıflamış her 10 gençten 6’sı yurt dışına gitme hayali kuruyor. Kamu kaynaklarının tüm yurttaşlara eşit yurttaşlık ilkesi ve kamu yararı gözetilerek sunulması hepimizin en büyük sorumluluğudur. Tüm üniversite bileşenlerini üniversitelerine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”