Rengimizi haklarımız için belli ediyoruz

Dilara ŞİMŞEK

Down sendromlu bireylerin haklarına dikkat çekmek için Türkiye Down Sendromu Derneği (Down Türkiye), mart ayı boyunca #rengimizbelliolsun kampanyası gerçekleştirecek. Dört yıl önce başlayan kampanyanın 2022 tanıtım toplantısı dün düzenlendi. Kampanya ile dernek, toplumda Down sendromlu bireylerin var olduğuna, haklarını eşit şekilde kullanarak yaşamaları gerektiğine vurgu yapacak.


#rengimizbelliolsun kampanyası hakkında bilgi veren Türkiye Down Sendromu Derneği Genel Sekreteri Fulya Ekmen, “Dört yıldır devam ettiğimiz kampanyamızda bu yıl özellikle Down sendromlu bireylerin haklarına dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

Ekmen, şöyle devam etti: “Ellerimize giydiğimiz farklı renkte çoraplar ile gerçekleşen kampanyamız iki amaca hizmet ediyor. İlki hepimiz renklerimizle birlikte bir bütünü oluşturuyoruz. Toplumun vazgeçilmez parçalarıyız. Bu toplumda herkesin yeri var, hepimiz değerliyiz. Renklerimizi seviyoruz ve ‘rengimiz belli olsun’ diyoruz. İkincisi ise sadece farkında olmak yetmiyor, Down sendromlu bireylerin haklarına saygı duyulmadıkça ve onların vazgeçilmez haklarını kullanabilmeleri için harekete geçmedikçe toplumsal değişim gerçekleşmiyor. 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü’nde farklı renkte çoraplarınızı ellerinize giyin, sosyal medyada #rengimizbelliolsun etiketiyle paylaşın, vazgeçilmez haklar için harekete geçin.”

Eğitimde, çocukların özelliklerine, yeterliklerine ve yapabildiklerine odaklanılması gerektiğine dikkat çeken Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Cavkaytar, şöyle konuştu: “Tüm bireyler için eğitim doğduğunda başlar. Down sendromlular öğrenmede daha fazla özel eğitim ve destek hizmetlere gereksinim duyarlar. Bu nedenle Down sendromlu bireylerin eğitimine gecikme yaşanmadan, en erken dönemde başlanmalı, böylece yaşıtları ile aralarında açılacak makas mümkün olduğunca erken kapatılmalı.”