TAKSAV bünyesinde ressam Fatma Savaş’ın öncülüğünde gerçekleştirilen resim atölyesi, Renkler-Formlar ve Hikâyeler Sergisi ile üretimlerini halkla buluşturdu

Renkler-Formlar ve Hikâyeler sergisi TAKSAV’da başladı

BURAK ABATAY

İstanbul, Ankara ve İzmir’de olmak üzere kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), 2 Haziran’da ressam Fatma Savaş öncülüğünde başlattığı resim atölyesini Renkler-Formlar ve Hikâyeler sergisiyle taçlandırdı.

TAKSAV’ın Kadıköy şubesinde 8 Haziran Cuma gününe kadar sanatçıların ziyaretine açık olan sergi sebebiyle TAKSAV yöneticilerinden Basri Akçelik ve resim atölyesinin hocası Fatma Savaş’la bir araya geldik. Hem TAKSAV’ın işleşiyişini hem de sergiyi ve resim atölyesini konuştuk.

‘Kültürel gelişim için çabalıyoruz’
“Özgür ve eşit insanların yaşayacağı başka bir dünya için on yıllardır mücadele eden, işçiler, aydınlar, sanatçılar ve öğrenciler tarafından 1993 yılında kurulan TAKSAV’ın kuruluşunda Oğuzhan Müftüoğlu, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Korkut Boratav, Fikret Başkaya, Emil Galip Sandalcı, Halit Çelenk, İlyas Salman, Menderes Samancılar, Can Kozanoğlu ve Aytaç Arman gibi isimler yer aldı” diye söze başlayan Basri Akçelik, bu isimlerin toplumsal, kültürel ve sanatsal yaşamın gelişimine özgürlükçü ve bilimsel bir anlayışla katkıda bulunmak için bir çatıda buluştuğunu ve kuruluş amaçlarının da ilk günden beri bu olduğunu söylüyor.

16 farklı kolda faaliyet
15-16 farklı kolda faaliyet sürdüren TAKSAV’ın faaliyetlerini sıralandıran Akçelik, İzmir ve Ankara’da düzenledikleri tiyatro festivalleriyle, hayatlarında hiç tiyatroya gitmemiş insanları mahallelerinden otobüslerle alıp ücretsiz bir şekilde sanatla buluşturduklarını aktarıyor. Bir de bunun yanında güzel sanatlar fakültesine hazırlanan ya da kaydolan onlarca öğrenciye verdikleri burs var. Akçelik’e göre TAKSAV’ın istediği şey, toplumdaki yozlaşmaya karşı direnci ortak akılla, sanatla, kültürle, bilimsel akılla artırmak.

renkler-formlar-ve-hikayeler-sergisi-taksav-da-basladi-472216-1.

‘Klasik eğitimle başlıyoruz’
Yıllardır sürdürülen bu kıymetli işlerden bir tanesi de ressam Fatma Savaş’ın Renkler-Formlar ve Hikâyeler Atölyesi. Resim atölyesinde ders alan 13 öğrenciden 9 kişinin resimleriyle seyircilere sunulan sergi 8 Haziran Cuma gününe kadar izlenebilecek. Atölyenin ve serginin yaratıcısı ressam Fatma Savaş, atölyeye klasik eğitim ve teori bilgileriyle başladığını söylüyor ve atölye çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Resmin temelinin klasik eğitim olduğuna inanıyorum. Ben 1985 yılından bugüne halen irtibatımın sürdüğü Kasım Koçak hocamızdan resim eğitimi aldım. Ben de onun yolundan gidiyorum ve klasik resim eğitimi sonrasında yoruma geçiyoruz.”

Her resim kişisel ve toplumsal bir hikâye
Sergide yer alan resimleri yapan 9 kişinin resimlerini kendi yaşadığı çevre ve coğrafyayla, kendi biriktirdiği her şeyle oluşturduğunu ifade eden Savaş, “‘Neyin resmini yapmak istersiniz?’ diye sorduğumda kimisi natürmort yapmak istiyor, kimisi çevresinde gördüğü doğayı, kimisi de yakın veya uzak coğrafyada toplumsal olayları baz alıyor. Bunlardan çıkışla birtakım yorumlar oluşmaya başladı. Bu noktada da formlar, renkler ve hikâyeler ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan bu resimler sonrasında da ismini bu sebeple ‘Renkler-Formlar ve Hikâyeler’ koymak istedik” diyerek serginin adının neden Renkler-Formlar ve Hikâyeler olduğunu açıklıyor.

‘Bu paylaşmanın en güzel yolu’
TAKSAV’da yaklaşık 17 yıl önce açtığı bir sergiyle ilişki kurduğunu belirten ve uzunca bir zamandır da atölye çalışmalarına devam eden Savaş’a göre, bildiklerini, biriktirdiklerini insanlara aktarmanın en kolay ve en özel yolu bu: “Dışarıda başka yerlerde de dersler veriyordum ama ben ondan sonra TAKSAV’a dahil oldum. Burayı çok sevdim bir defa. Benin de aynı fikirlere sahip bir geçmişim var ve yabancı değilim. Ben doğru insanlardan doğru bilgiler aldım. Ben de bunu gelen arkadaşlarla paylaşmak istiyorum. Bu benim için doyum gibi bir şey. Hem güzel sanatlara hazırlanan öğrenciler için hem de yağlı boya dersleri için.”