ABD'de yıllardır renk körlüğü bulunan McKinley Erves, arkadaşları tarafından hediye edilen özel gözlükle ilk kez renkleri gördü.

Renkleri ilk kez gören gencin videosu viral oldu

ABD’nin Georgia eyaletinde yaşayan ve renk körlüğü bulunan McKinley “Mac” Erves’e doğum günü nedeniyle arkadaşları özel gözlük hediye etti. Erves yıllar sonra renkleri ilk kez gördü. Erves’in duygu dolu anları sosyal medyada viral oldu.

DHA'da yer alan habere göre sosyal medya hesabından o anları anlatan Erves, “Renk körlüğü gözlüğünü ne kadar çok istediğimden hiç bahsetmemiş olmama rağmen arkadaşlarımın doğum günümde bana gözlük almak için bu kadar çaba göstermiş olması, beni ne kadar çok sevdiklerini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Erves, videoyu yüklediği andan bu yana 1.8 milyondan fazla izlendi.

RENK KÖRLÜĞÜ NEDİR?

Renk körlüğü renklerin veya renklerin arasındaki farkların algılanamadığı bir görme bozukluğudur.

Sıklıkla kırmızı-yeşil gibi renklerin karıştırılması şeklinde ortaya çıkan renk körlüğü, nadiren de olsa tüm renklerin gri ve tonlarındaymış gibi algılandığı şekilde de görülebilmektedir.

RENK KÖRLÜĞÜ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Renk körlüğü iki farklı şekilde meydana gelebilir. Bunlardan birincisi kalıtsal sebeplerle oluşan renk körlüğü, diğeri ise sonradan meydana gelen, edinilmiş renk körlüğüdür.

Doğuştan olan renk körlüğü sıklıkla x kromozomu olarak bilinen cinsiyet kromozomuyla aktarılmaktadır. Erkeklerde tek, kadınlarda iki adet X kromozomu bulunması sebebiyle renk körlüğünün erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır: kadınlarda % 0, 5 oranında görülürken, bu durum erkeklerde % 8 olarak gözlemlenmektedir.

Edinilmiş renk körlüğü ise retina veya beynin görme merkezinde sorun olması veya görmeyi etkileyen bölümlerin hasar alması, bir takım ilaçların yan etkileri gibi çeşitli sebeplerle oluşur.