Müzik dünyasının güçlü sesi Cem Adrian, Türk Sanat Müziği’nin hafızalara yer etmiş eserlerini seslendirdiği yeni albümü “Solmayan Şarkılar” ile dinleyici karşısında. Müziğinin rengârenk olduğunu söyleyen Adrian, “Ama ben yıllarca insanlara daha fazla siyahı gösterdim. Şimdi daha fazla beyazdayım... Yakında çok başka renklerimi de göstereceğim” diyor.

Renklerimi göstereceğim

IŞIL ÇALIŞKAN isilcaliskan@birgun.net

Ülkemizin nev-i şahsına münhasır sanatçılarından biri Cem Adrian. Güçlü sesi ve yorumuyla teatral bir etki yaratan Adrian, müzik kariyerinde 15 yılı geride bıraktı. Müzikte sınırları, tarzları, kuralları dışlayan ve kendini sadece “özgür bir müzisyen” olarak tanımlayan Cem Adrian, sadece çok renkli sesi değil, çok renkli müziği ile yorumcu, besteci ve söz yazarı olarak müziğin farklı dallarında eserlere imza atıyor. Adrian son olarak Türk Sanat Müziği şarkıları ile dinleyiciyle buluştu.

“Solmayan Şarkılar” isimli albümde ‘’Elbet Bir Gün Buluşacağız’’dan “Duydum Ki Unutmuşsun”a, ‘’Nasıl Geçti Habersiz’’den ‘’Kıskanırım Seni Ben’’e hafızalarda yer etmiş 10 eser sanatçının eşsiz yorumuyla sunuluyor. 40’ıncı yaşını bu albümle kutlayan Adrian ile konuştuk. Daha fazla uzatmadan sözü ustasına bırakalım…


► 40’ıncı yaşınıza Türk Sanat Müziği eserlerini seslendirdiğiniz “Solmayan Şarkılar” albümüyle girdiniz. Hani derler ya “bu türün kıymeti yaş aldıkça artar” diye. Doğru mu? Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?
Hiç öyle düşünmemiştim... Aslında uzun zamandan bu yana aklımda olan bir projeydi ancak karantina döneminin zaman konusunda yarattığı avantajdan yararlandım ve kaydettim.

İÇİNDE ROMANTİZM VAR

► Neden hiç solmuyor bu şarkılar?
Çünkü içinde gerçek romantizm var. Özlediğimiz o romantizm. Şu an hayatta en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri.

► Nasıl bir seçkiyle sizin albümünüzde buluştu parçalar?
Aslında bu tür konsept albümlerde önce kendimi düşünüyorum. Hangi şarkıları seviyor ve söylemek istiyorum diye. Yıllarca radyoculuk yapmamdan kaynaklı hafıza arşivim çok geniş.

► Bunu sizin gibi her daim çıtayı yükselten biri için söylemek doğru değil elbette ama klasikleşmiş parçaları yeni bir yorumla dinleyiciyle buluşturmak risk olarak değerlendirilebilir mi?
Eğer çok samimiyetle söyler ve bu hissi dinleyiciye geçirmeyi başarabilirseniz risk azalıyor... Ancak katılıyorum. Yorum katmak için "yorumlamak" büyük risk olurdu. Gerçekten severek yaptığınız her iş karşılığını buluyor.

renklerimi-gosterecegim-824978-1.

GERÇEK AŞKIM PİYANO

► Genelde piyanoyla duymaya alıştığımız sesinizi en çok buluşturmayı sevdiğiniz enstrüman hangisi?
Piyano... Son zamanlarda gitarla flört etsem de... Aşkım piyano.

► Sizce müziğiniz ne renk? Neden?
Bence rengarenk. Ama ben yıllarca insanlara daha fazla siyahı gösterdim. Şimdi daha fazla beyazdayım... Ama yakında çok başka renklerimi de göstereceğim.

► Sizin müziğinizde renkler, ırklar, cinsiyetler üstü bir atmosfer var. Sanki sesinizden çıkan her şarkı özgürlüğe çağırıyor gibi. Buna katılır mısınız?
Ben müziği tarzlara, şekillere, kalıplara ayırmıyorum. Çok farklı müzisyenlerle çok farklı işler yapıyorum. Bir yere ve bir şeye ait olmamak çok güzel. Özgürlükten değerli ne var ki...

AMATÖR HEVESLERLE çalışıYORUM

► Kendinizi kariyerinizin neresinde görüyorsunuz?
Hiçbir kariyer planlaması yapmamış biri olarak şu an olduğum yer beni bazen şaşırtıyor. Ama hiçbir zaman bunun büyüsüne kapılmadım. Hala müziğimi amatör heveslerle yapıyorum. Hayallerimde hep aynı şekilde. Kariyerimde ne değişti tam bilemiyorum ama ben hala aynı ruhtayım.

► Sizi medyada çok az görüyoruz. Bu tercihinizin ardında ne yatıyor?
Medyanın güzel ve temiz kalan kısmı ile iletişim halindeyim. Ama siz de biliyorsunuz ki bu alan çok dar. Temiz kalmanın bir yolu sanırım bu.

► Siz ülkemizde en çok konser veren sanatçılardan birisiniz. Sahneleri özlemiş olmalısınız bu süreçte…
Evet oldukça... Yılda 200’den fazla konser veren bir müzisyen olarak sahneler kendimi en iyi hissettiğim yerler. Evden gerçekleştirdiğimiz konserlerin bunların yerini tutması mümkün değil. Bir an önce sahnelerle ve dinleyicilerimizle yüz yüze buluşmak için sabırsızım.


renklerimi-gosterecegim-824979-1.YALNIZ OLDUĞUMUZU GÖRDÜK

► Koronavirüs sürecinde müzisyenler çok zor zamanlar geçiriyor. Sizce bu süreç ülkemizdeki sanatçılara ne öğretti?

Yalnız başlarına olduklarını, gerçek hayatın onların dünyasındaki kadar romantik olmadığını.

► Yeni yıla dair umutlarınız neler?
Öncelikle dünyanın iyileşmesi... Maskesiz bir hayat. Ülkemizdeki SMA’lı bebekler için ilaç temini anlaşması... Kadına, insana ve hayvana şiddet konusunda atılması gereken ciddi kanuni adımlar... Ve gelir dağılımı ve eğitim eşitsizliği sorunlarının çözümü için bir ışık!

► Önümüzdeki planlarınız neler?
Bir süre kendi şarkılarımdan oluşan albümlerim dışında Solmayan Şarkılar albümü gibi konsept albümler de kaydetmek istiyorum. Kendi yeni albümüm "Anlatacaklarım Uzun"u hazırlamaya devam ediyorum. Aynı anda yürüyen 6 albüm projesi ve kayıtları devam ediyor.