RES için tapulara kamulaştırma şerhi

Aycan KARADAĞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün Muğla’nın Menteşe, Ula, Yatağan, Bodrum ve Milas ilçelerinin köylerinde 19 adet tapulu araziye kamulaştırma şerhi koyarak ‘yenilenebilir enerji kaynak alanı’ (YEKA) olarak belirlediği ortaya çıktı.

Bakanlık bölgede rüzgâr enerji santralleri (RES) yapmayı planlanıyor. Bölge halkı karara tepki gösterirken CHP Muğla Milletvekilli Süleyman Girgin konuyu Meclis’e taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Girgin, “İlgili yasa gereği ‘hazine taşınmazları ve özel mülkiyete konu taşınmazlarda ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınarak yer seçimi yapmak suretiyle yenilenebilir enerji kaynak alanları oluşturulur’ denmekte. İlçe belediyeleri veya Muğla Büyükşehir Belediyemizin kamu veya vatandaşa hizmete yönelik zorunlu ihtiyaçların bu madde ile plan kararı üretilmesinin önü engellenmekte” diye konuştu.

Avukat Remzi Kazmaz ise “Yangından önce şerh konulması kötü bir tesadüf mü? Yoksa bu işin altında başka işler de var mı?” sorusunu sorarak tepki gösterdi:

DOĞA KATLİAMI

“Tapuya şerh koyulan bölgeler aslında dünya turizmi için çok önemli alanlar. Doğa turizmi, eko turizm için zaten halkın kendi içinde çalışmaları mevcut. Bu doğa harikası alana 150 metrekarelik santral direklerini dikmek başlı başına bir doğa katliamıdır. Bu bölgede kurulacak RES’ler yaşam alanlarını da etkileyecek. Bu projenin hiçbir kamu yararı yok. Bu nedenle bu projenizi bir kez daha gözden geçiriniz. Hatta yetkililerinizi bu bölgeye göndererek ciddi bir inceleme yapılmasını sağlayın. Sadece sermayenin değil, doğanın ve köylülerin de hakkını gözeten adil bir karar için bu çalışmaları mutlaka yapmalısınız. Sosyal devletin, hukuk devletinin amacı da budur. Bu anlamda bu projeler mahkemelere taşınmadan adil bir çözüm bulunmalı."