RES projesine üçüncü kez iptal kararı verildi

HABER MERKEZİ

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Güvercinlik, Çamlık, Pınarlıbelen, Mazı, Kumköy, Yalıçiftlik ve Kızılağaç köylerinin tepelerindeki ormanlık alanlarda Yıldız Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 2014 yılından bu yana kurulmak istenen RES'lerle karşı mücadele eden köylülerinin açtığı davada bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı çıktı.


Duvar’ın haberine göre, son karar ile RES'ler için üçüncü kez yürütmeyi durdurma kararı alınmış oldu.

Muğla Valiliği tarafından daha önce şirkete verilen "ÇED gerekli değildir" raporlarına karşı iki kez Danıştay ve Muğla İdare Mahkemesi'nde dava açarak kazanan köylüler, bu kez iki yıl önce şirketin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı üçüncü ÇED raporunun iptali için dava açmıştı.

Konu ile ilgili bilgi veren Bodrum Çevre Platformu Sözcüsü ve köylülerin avukatı olan Remzi Kazmaz, şirketin üçüncü kez aldığı "ÇED gerekli değildir" raporunun mahkeme tarafından iptal edilerek projeye ilişkin yürütmeyi durdurma kararının verildiğini söyledi. İptal davasını da kazanacaklarını belirten Kazmaz "Bugün yine yollardaydık. Bodrum Güvercinlik RES davası için Bodrum köylüleri ile zeytin dallarımızla davamıza girip hakkımızı hukukumuzu savunduk. Tam iki kez bu RES davasını kazanmıştık. Ama RES sevdalısı şirket 'Bodrum’un en güzel yerlerini RES yapacağım' diye diretince bizler de üçüncü kez Muğla İdare Mahkemesi’nde ÇED raporunun iptali davasını açtık. Üçüncü kez kazanacağız. Çünkü haklıyız. Şirketin aldığı üçüncü raporun da daha önce almış olduğu rapordan farkı yok. Yani 1/100.000’lik Aydın Denizli Muğla çevre düzeni planları değişmeden bu alanlarda böyle RES tesisleri kurulamaz. Bu konuda Danıştay’ın kararı bulunmaktadır. Hal böyle iken davalı şirketin bütün bunları bilmesine rağmen aynı konulu davayı ikinci kez kaybetmesine rağmen bu konuda kesinleşmiş mahkeme karaları ve bilirkişi raporları olmasına rağmen hâlâ üçüncü kez aynı bölgede RES kurmak için diretmesine anlam veremiyoruz. Kaldı ki, biz RES'lere karşı değiliz RES'lerin kurulduğu yere karşıyız" dedi.