Döviz borcu yüksek, rezervleri düşük ülkeler için yaklaşan resesyonun alarm zillerini çaldırdığını belirten Harvard Profesörü Frankel'e göre en kırılgan iki ülke Türkiye ve Arjantin.

Resesyon alarm zilleri çaldırıyor: "En kırılgan iki ülke Türkiye ve Arjantin"

Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Jeffrey Frankel, döviz cinsinden borcu yüksek ülkelerin artan resesyon sinyalleri ile giderek daha riskli bir konuma geldiği uyarısını yaptı.

Prof. Frankel, “Kendi para biriminden daha fazla dolar borcu olan ülkeler için durum en kötüsü. Artan faiz oranlarının güçlü dolar kuru ile birleşmesi, gelişmekte olan borçlu ülkeler için büyük zorluk yaratıyor. Kırılgan ülkeler Türkiye ve Arjantin. Kısa vadeli borçlarının rezervlerine oranı yüksek olan ülkelerin de başı dertte” dedi.

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre, Profesör Frankel, rezervleri düşük, dolar borcu yüksek ülkelerin ABD resesyona girerse ciddi bir sıkıntı içine girebileceği uyarısında bulundu.

TÜRKİYE'NIN DIŞ BORCU 441 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

Türkiye'nin 2021 yıl sonu itibarıyla 441 milyar 64 milyon dolar dış borcu bulunuyor. Kurdaki her artış ülkenin kasasından çıkacak olan dış borç yükünü de artırıyor. Türkiye'nin CDS risk primi rekor seviyeye ulaşarak 800 puanı aşmış durumda. CDS primi 300 puan üzerindeki ülkeler aşırı kırılgan ekonomiler olarak kabul ediliyor.

Türkiye'nin bu kırılganlığı dünya ekonomisindeki resesyon öngörüleri ile daha da riskli bir konuma işaret ediyor. Frankel'in analizine göre Çin ekonomisinde yavaşlama çoktan başladı ve bu durum önce Çin'e değerli metaller olmak üzere ihracat yapan Güney Amerika ve Afrika ülkelerini vuracak, ardından da ABD'nin resesyona giriş ihtimalini artıracak.

RESESYON NEDİR?

Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir.