ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Türkiye'nin üstlendiği Kabil Havalimanı'nın kontrolünü ele geçirme planından vazgeçildiği iddia edildi. Kaynaklar, Türkiye'nin plandan vazgeçmesine rağmen Taliban'ın talep etmesi halinde teknik ve güvenlik desteği sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Reuters: Türkiye, Kabil Havalimanı'nı kontrol etme planını durdurdu

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Türkiye kendi askerinin Afganistan'daki Kabil Havalimanını kontrol etme planını durdurdu. Haberde görüşlerine yer verilen kaynaklar, planın iptaline rağmen, Ankara'nın "Taliban'dan talep geldiği takdirde teknik destek ve güvenlik desteği sunmaya hazır olduğunu" söyledi.

'TALİBAN İSTERSE, TÜRKİYE DESTEK SAĞLAYABİLİR'

İddiaya göre iki Türk güvenlik kaynağının yaptığı açıklamada, Türkiye’nin NATO’nun çekilmesinden sonra Kabil havaalanının kontrolünü ele geçirme planlarını bıraktığını ancak Taliban’ın talep etmesi halinde teknik ve güvenlik desteği sağlamaya hazır olduğu kaydedildi.

Kaynaklardan biri, havaalanındaki duruma ilişkin “Türk askerlerinin kontrolü ele geçirme süreci otomatik olarak durduruldu” dedi. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, “Ancak, Taliban teknik destek isterse, Türkiye havaalanında güvenlik ve teknik destek sağlayabilir” ifadesini kullandı.

AFGANİSTAN'DA SON DURUM

Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil'i de kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde ele geçirdi.