Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘vaka’ ve ‘hasta’ ayrımı yapıldığına dair açıklaması uluslararası basının da gündemine taşındı. Reuters, açıklamaları “Türkiye sadece belirti gösteren koronavirüs vakalarını yayınlıyor” başlığıyla geçti.

Reuters: Türkiye sadece belirti gösteren koronavirüs vakalarını yayınlıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın belirti göstermeyen vakaların günlük tabloda yer almadığına ilişkin dün yaptığı açıklama dünya basınının da dikkatini çekti. Reuters’in haberinde, Bakan Koca’nın vaka sayısının resmi rakamların 19 katı olduğu iddiasını redderken, günlük tabloda toplam Covid-19 pozitif vakaların değil sadece belirti gösterenlerin yer aldığını kabul etmesine yer verildi.

Ülkede resmi günlük koronavirüs sayıları geçtiğimiz birkaç haftada yükselirken son birkaç günde düşüşe geçmeye başlamıştı. Doktor ve sağlık çalışanları bir süredir, gerçek vaka sayısının aslında çok daha yüksek olduğuna dair hükümetin rakamlarına ilişkin kuşkularını dile getiriyordu.

Reuters haberinde Sağlık Bakanlığının Temmuz ayında günlük olarak paylaştığı verilerin tabloda ifade ediliş şeklini değiştirdiğine de yer verdi: “29 Temmuz itibariyle, veriler günlük yeni ‘hasta’ sayısını gösterirken, bu tarihten önce günlük yeni ‘vaka’ sayılarına yer veriliyordu.”

Ayrıca Reuters haberinde, CHP Milletvekili Murat Emir’in 10 Eylül tarihinde ülkede toplam 29 bin 377 vaka varken, resmi vaka sayısının 1512 olarak gösterildiğine dair Salı günü yaptığı açıklamaya da yer verildi.

Bakan Koca, Reuters’in de ele aldığı ifadeleri tam olarak şöyleydi:

"Her vaka hasta değildir, testi pozitif olup semptom göstermeyen var. Bunlar çoğunluğu oluşturuyor. Günlük verilen, daha doğrusu hasta sayısı sadece hastaneye yatan hasta sayısı değildir. Hasta olarak semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan, hastanede yatmayan ve yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz."