İstanbul’un iki yakasındaki Rexx ve Atlas sinemaları gösterim faaliyetlerine son verdi

Rexx ve Atlas sinemaları kapandı


IŞIL ÇALIŞKAN

Koronavirüs salgını sebebiyle gösterimlerine ara veren iki ayrı bağımsız sinema salonu, Kadıköy’deki Rexx Sineması ve Beyoğlu’ndaki Atlas Sineması mevcut koşullardan dolayı tamamen kapanma kararı aldı.

59 YILLIK SİNEMADAN ÜZÜCÜ HABER

Reks adıyla 1961 yılında açılan, 1996 yılındaki tadilattan sonra Rexx ismiyle hizmetini sürdüren Kadıköy’ün köklü sineması bu ay itibariyle gösterim faaliyetlerine tamamen son verdi. Sinemanın tahliye edildiğine yönelik haberler binlerce sinemasever tarafından tepki gördü. Sinemaseverler, bu kararın tekrar değerlendirilmesini talep ediyor.

Bundan iki yıl önce de kira bedelinin çok yüksek olmasından dolayı sinemanın kapanması gündeme gelmiş, ancak filmler izleyicilerle buluşmaya devam etmişti.

KÜLTÜR BAKANLIĞI ÇARE BIRAKMADI

İstiklal Caddesi’nin en eski bağımsız sinema salonlarından biri olan ve Atlas Sineması da mevcut koşullarla baş edemediği için kapanma kararı aldığını açıkladı. Sinemanın iki ortağından biri olan İrfan Atasoy’un oğlu İrfan Atasoy, “Çok üzgünüm. Kültür Bakanlığı tarafından kapanmaya mecbur bırakıldık. Kazanç sıkıntısı veya kira derdimizden değil. Kültür Bakanlığı sinema müzesi yapmak istiyordu. Direnecek bir şey de bırakmadılar bize. Razı olmak zorunda kaldık” diye konuştu.

Atlas Pasajı’nda bulunan Atlas Sineması, İstanbul Film Festivali’nin en eski ve en vazgeçilmez salonlarından biriydi.

‘KÜLTÜREL DERTLERİMİZ’ SU YÜZÜNE ÇIKTI

Sinema yazarı Uğur Vardan karara ilişkin, “Korona gibi yeterince büyük bir dert varken Rexx’le ilgili haber bizi, bu zor günlerde klasik ‘kültürel dertlerimiz’le de buluşturdu. Şu aşamada teselli kaynağı problemin mali nedenlerden kaynaklandığı ve en azından ortada Emek Sineması gibi geri dönülmez bir tarumarın şimdilik olmadığı. Umarım mali sorunlar çözülür ve Rexx, hayatın tekrar normal akışına döndüğü günlerde sevenleriyle ve de kentin hafızasıyla, gündelik ritmiyle yeniden buluşur” açıklamasında bulundu.