İçişleri Bakanlığı tarafından mavi listeyle aranan ve yakalayan kişiye para ödülü verileceği belirtilen Reyhanlı Katliamı faili Ercan Bayat'ın yakalanma görüntüleri ortaya çıktı.

Reyhanlı Katliamı'nın faili Bayat'ın yakalanma görüntüleri ortaya çıktı

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te üç dakika arayla 2 bomba patlatan sanıklardan Ercan Bayat'ın A.K. isimli vatandaş tarafından yakalandığı görüntüler ortaya çıktı.

Fail Bayat'ı yakaladıktan sonra İçişleri Bakanlığı'na para ödülünü eksik yatırması sebebiyle dava açan A.K. isimli vatandaş, Bayat'ın yakalandığı görüntüleri T24 yazarı Tolga Şardan ile paylaştı.

İçişleri Bakanlığı'na açtığı ikramiye kavgasına konu olan dosyadaki delilleri paylaşan Şardan'ın haberine göre, A.K.'nin avukatı Orhan Gür mavi liste kapsamında aranan zanlı Ercan Bayat'ın A.K. tarafından nasıl yakalandığını gösteren fotoğraflara dosyada yer verdi.

Fotoğraf: T24Fotoğraf: T24

Bayat'ın A.K.'nin bölgedeki bağlantıları sayesinde yakalandığını ifade eden Şardan, A.K.'nin kendisiyle gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde şu sözleri söylediğini ifade etti:

"Altı arkadaşımla birlikte Yayladağ'ın sınırın arka tarafında kalan Kesep'e geçtik. İki kilometre kadar girdik. Orman içine pusu kurduk. Suriye topraklarında ormana gelen Ercan Bayat'ı yakaladık. Yakaladığımız yerin 300 metre ötesinde Suriye'nin askeri birliği vardı.

Biz, tam dört saat dere yatağından tepeye tırmandık. Bir ara elleri arkadan bağlı olan Ercan Bayat kendisini taşlığa attı. Yüzü gözü kan oldu. Bu arada Suriye askerleri peşimizden geldi. Yaklaşık 25 dakika çatışma sürdü. Ben atletimi çıkarıp salladım. Arapça konuştum, askerler gitti. Ölümden döndük. Sonra bizi sınırda bekleyen polislere Ercan Bayat'ı arkadaşlarımla teslim ettim."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DAVANIN REDDEDİLMESİNİ TALEP ETTİ

Bu arada İçişleri Bakanlığı da A.K.'nin avukatının açtığı idari davaya savunma yaptı.

Bakanlık, öncelikle hukuksuz ve haksız olarak açıldığını öne sürdüğü davanın reddedilmesini mahkemeden talep etti.

Hukuk Müşavirliği'nce yapılan savunmada, Bayat'ın yakalanması çerçevesinde 8 Eylül 2020 günü ALO 140 hattına yapılan ihbarla dava konusunun farklı olduğuna dikkat çekildi. Savunmada; "ödül yönetmeliğinden yararlanmak isteyen ihbarcının beyanına göre, 'Hatay / Reyhanlı patlamasının faili Ercan Bayat'ın Yayladağı Denizgören mevkiinde ormanlık alanda gördüğünü, güvenlik güçlerinin kendisini aradığında yardımcı olacağını söylediği' beyanının bulunduğu ifade edildi.

Bakanlık savunmasında ihbarcı A.K.'nın verdiği ödül talep dilekçesinde ALO 140 Terör İhbar Hattı'nın aradığı ve "… ben ihbarda bulunduktan kısa bir süre sonra Hatay Terörle Mücadele Şube Müdürü beni telefonla aradı. Ben de kendisine Ercan Bayat'ın Yayladağı mevkiinde olduğunu, gelecek görevlilere yardımcı olacağımı söyledim. Görüşme sonrası gelen sivil polislere Ercan Bayat'ın yerini gösterdim ve polisler Ercan Bayat'ı yakaladı" şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Yakalanan kişilerle ilgili yürürlükteki mevzuat hükümleri anlatılan savunmada, "ilan edilen ödül miktarları azami ödül miktarlarıdır" değerlendirmesi yapıldı.

Terörden arananların yer aldığı internet sitesindeki ödül miktarlarında en üst limitin ilan edildiği ancak ödül miktarı ile ilgili nihai kararın yine yönetmelik kapsamında değerlendirildiği açıklandı.

Özetle İçişleri Bakanlığı, ödül miktarı ne olursa olsun, ihbarcıya ödenecek miktarın yine bakanlıkça belirleneceğini kaydetti. Ayrıca, Bayat'ın yakalanarak ülkeye getirilmesi karşılığında takdir edilen 150 bin liranın yeterli olduğu vurgulandı.

İhbarcı A.K., üç milyonun peşinde. Bakanlık ise, 150 bin liranın uygun olduğunda ısrarlı.