11 Mayıs 2013 Reyhanlı Katliamı ve 20 Mart 2014 Niğde Ulukışla’daki IŞİD saldırısı davalarının firari sanığı, IŞİD'in 'Hayalet Komutan'ı olarak anılan Heysem Topalca Konya'da trafik kazasında öldü.

Reyhanlı ve Niğde saldırılarının kilit ismi Heysem Topalca, Konya'da trafik kazasında öldü

11 Şubat 2013 Cilvegözü, 11 Mayıs 2013 Reyhanlı, 20 Mart 2014 Niğde saldırıları ile 7 Kasım 2013’te Adana’da yakalanan bir TIR dolusu roket başlıklarıyla ilgili soruşturmalarda adı geçen ve Jandarma, MİT, Emniyet’in hakkında bilgi vermediği Heysem Topalca, Konya’da bir trafik kazasında öldü.

Kaza, 11 Şubat 2021’de saat 21.00 sıralarında Karapınar-Konya yolu Akçayazı Mahallesi Merdivenli mevkiinde meydana geldi.

DHA’nın haberine göre, Karapınar’dan Konya istikametine seyir halinde olan ve içerisinde Suriye uyruklu ailenin bulunduğu 68 KH 911 plakalı otomobil, önünde giden ve kavşakta dönmek için yavaşlayan Mustafa Usta (55) yönetimindeki 06 KH 8433 plakalı TIR’ın kasasına çarptı. Araçta bulunan üç kişi hayatını kaybetti, beş kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlerden birinin adı “Heysem Tabalci” (54) olduğu belirtidi. Heysem Topalca’nın oğlu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla babasının öldüğünü doğruladı.

HEYSEM TOPALCA

Aslen Suriye’nin Lazkiye ilinin kuzey kırsalında bulunan Şeyh Hasan köyünden olan Heysem Topalca’nın ailesi Hatay’ın Yayladağı ilçesinde ikamet ediyor. Topalca, Lazkiye’nin kuzey kırsalında Türkmendağı olarak adlandırılan bölgede, Türkiye’den de cihatçıların katıldığı “Bayırbucak Türkmen Tugayı”nın bileşenlerinden El Huva Billa Taburu’nun lideri. MİT tarafından arandığı iddia edilen Topalca, aslında MİT’in kontrolünde yürütülen pek çok operasyonda kilit görevler aldı ve deşifre oldu.

Bu operasyonlar arasında cihatçılara Libya-Türkiye hattından silah ve mühimmat taşınması, Lazkiye’de Alevi köylerine yönelik saldırı ve katliamlar, sınır hattında gerçekleşen kaçırma olayları, El-Kaide bağlantılı gruplarla iletişim bulunuyor. Ağustos 2013‘te cihatçı çeteler Topalca’nın rehberliğinde Lazkiye’nin kuzey kırsalındaki Alevi köylerine saldırmış ve HRW raporuna göre 190, resmi olmayan kaynaklara göre ise bin 500 sivili katletmişti. 11 Mayıs 2013’te yaşanan Reyhanlı Katliamı sonrası eylemin organizatörü olarak Heysem Topalca’nın ismi ön plana çıkmış ancak Türkiye’ye rahatça girebilen Topalca hakkında hiçbir resmi işlem yapılmamıştı. 7 Kasım 2013 tarihinde Adana Metal Sanayi Sitesi’ndeki bir atölyede Hatay’a gitme hazırlığı yapan bir TIR da 953 adet havan topu başlığı ve 10 füze rampası yakalanmış ve mühimmatı yükleten kişi olarak Heysem Topalca gözaltına alınmış ancak daha sonra serbest bırakılmıştı.