Koronavirüs salgını için tüm televizyon kanalları aynı anda kamu spotu yayınlarken bir tek ATV, A Spor ve A Haber yayın akışını kesintiye uğratmadı. RTÜK Üyesi Taşçı, "RTÜK derhal gereğini yapmaz ise bu saatten sonra yayıncılar üzerindeki otoritesinden de söz edilemez" dedi

Reyting koronavirüsün önüne geçti

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Türkiye'de binlerce kişiyi etkisi altına alan koronavirüs için önceki gün televizyonlarda aynı anda kamu spotu yayınlandı. Kamu spotunu sadece Turkuvaz Medya Grubu'nun sahibi olduğu ATV, A Spor ve A Haber yayınlamadı.

Sağlık Bakanlığı'nın talebi üzerine Çarşamba günü toplanan RTÜK, koronavirüs salgını nedeniyle tüm televizyon kanallarında aynı anda kamu spotu yayınlanması kararını aldı. Karar, tüm yayıncılar tarafından da kabul edildi. Önceki akşam saat 21.00'de 43 yayıncı kuruluş kamu spotunu yayınladı. 1 dakika 50 saniyelik görüntüyü sadece Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın başında bulunduğu Turkuvaz grubu yayınlamadı. Bu gruba ait ATV, A Spor ve A Haber'de yayın akışı olduğu gibi sürdü.

Turkuvaz Grubu'na yaptırım uygulanması gerektiğini bildiren RTÜK üyesi ilhan Taşcı, “Bu yayıncı grup kendisini her türlü kamu otoritesinin üzerinde görüyor. Böylesine yaşamsal, insanların sağlığını ve canını ilgilendiren bir konuda Turkuvaz grubu safını reytingden, reklam gelirinden yana kullanmıştır" dedi.

DİĞERLERİNDEN FARKI YOK

Bu tutumun ülkenin karşı karşıya olduğu tehlikeye karşı topyekun mücadele ruhuna zarar verdiğini ifade eden RTÜK Üyesi Taşcı şunları söyledi:

"Tüm yayıncılar, bu zorunlu yayını tam da en çok izlendikleri ve reyting ölçümlemelerinde belirleyici olan dakikalarda bir duraksamaya dahi yer vermeden yayınladılar. Çünkü insan sağlığı ve yaşamı, reytingden de, reklam gelirinden de üstün bir değer. İstemeyen televizyonlar bu zorunlu yayını yayınlamayabilirlerdi. Ancak insanların sağlığı, ülkenin geleceği için 43 yayıncı katkı sundu. Bu grubun, diğer yayıncılardan hiçbir ayrıcalığı yoktur, hukuk devletinde olamaz da. Bu yayıncı grupla ilgili RTÜK gereğini yapmaz ise bu saatten sonra yayıncı üzerindeki otoritesinden de söz edilemez. Yayıncılardan da iyi niyetli katkı kimse bekleyemez.”