Hayır canım, CHP kurultayından bahsetmiyorum. Kabağın tadına siyaset ahkamcıları baksın; bizim işimiz eğitimle…

Hayır canım, CHP kurultayından bahsetmiyorum. Kabağın tadına siyaset ahkamcıları baksın; bizim işimiz eğitimle…

Fakat bize sorarsanız, CHP kurultayında savrulan kroşeler, AKP'nin eğitime attıklarının yanında hiç kalır. Bugün yine bir belge açıklayacağız: Anımsarsınız, iki hafta önce "tam bir rezalet" diyerek okul aile birlikleri ve okullar üzerinde dönen dolapları yazmıştık. Bu belge, dönme dolabı daha da hızlandıracak.
Önce filmin başlangıcına yetişemeyenlere çıkan kısmı fısıldayalım: TBMM'den geçirilen yasayla okul aile birlikleri birer işletmeye çevrildi. Bu yasanın, Sayıştay'ın olumsuz raporuna karşın çıkarıldığı ortaya çıktı. Sayıştay, il özel idarelerine bağlı okullarda bu tip bir işletmeciliğin kimse tarafından yapılamayacağını vurguluyor. Aylar sonra Sayıştay raporundaki uyarılar dikkate alındı.Ankara İl Genel Meclisi'nin aldığı kararla, okullarda okul aile birliklerince verilen ihaleler, 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle feshedildi. İl Genel Meclisi'nde alınan karara göre okulların işletilmesinden elde edilen gelirlerin yüzde 65'i il özel idarelerine, yüzde 35'i okullara bırakılacaktı. Oysa Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nca imzalanan protokolde okullara bırakılan oran yüzde 97'ydi.
İl Genel Meclisi, okullardaki uygun alanları işletmeye, İl Daimi Encümeni'ni yetkili kıldı. Biliyorsunuz il daimi encümenleri, il özel idarelerine bağlı; karar alma, yürütme yetkilerini kullanan bir organ.

Yetkiyi alan Ankara İl Daimi Encümeni, 12 Ocak 2005'de "27" sayılı bir karar alıyor. Kararı buraya aynen aktarıyorum:
"Mülkiyeti Valiliğe (il özel idare müdürlüğüne) ait okullardaki kantin, açık alanlar (otopark, fuaye) ile kafeterya, salon gibi yerlerin 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren mevcut işleticileri ile yeni sözleşmelerinin (intibaklarının) yapılmasına, sözleşmeleri biten ve boşalan kantin, açık alanlar ile (otopark, fuaye) kafeterya ve salon gibi yerlerin ihalelerinin İl Daimi Encümeni'nde 'İl Genel Meclisi'nin 23 Kasım 2004 gün ve 2004/24 nolu kararı doğrultusunda' ihale edilerek kiraya verilmesine, gereği için evrakın İl Özel İdare Müdürlüğü'ne gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi."
Kararın altında Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz ve üyeler Alişan Karakuş, Aydın Sakarya, Fahrettin İlhan, Özdemir Turgut ve Şıh Ahmet Kıvrak'ın imzaları var. Söylememe gerek yok; üyelerin hepsi AKP'li.
Tırnak içindeki ifadeleri Türkçe'ye çevirelim: Feshedilen ihaleleri kim kazanmışsa, yani okul aile birlikleri bu ihaleleri kimlere verdiyse, onlarla yeniden sözleşme imzalanacak.

Şimdi noktaları birleştirelim:
Sayıştay diyor ki: İl özel idarelerine bağlı okulları, okul aile birlikleri işletemez. Bu, il özel idarelerini düzenleyen yasaya aykırı olur.

Sonra İl Genel Meclisi diyor ki: Sayıştay raporu doğrultusunda, bundan böyle okulların işletmesinden İl Daimi Encümenliği yetkili olacak.

Sonra Milli Eğitim Bakanlığı diyor ki: Okul aile birliklerinin açtığı ihaleler iptal edilmiştir. Okullarda elde edilecek gelirlerin yalnızca yüzde 35'i okullara verilecektir.

Sonra İl Daimi Encümenliği diyor ki: Evet ihaleler iptal edildi. Ama daha önce okul aile birlikleri ihaleleri kimlere verdiyse, biz de onlarla yenileyeceğiz.

Sonra biz de diyoruz ki: İhalelerin yasaya aykırı olarak verildiği ortada. Önce ihaleleri feshedip, sonra da yeni ihale açmadan aynı sözleşmeleri yenilemeye nasıl cesaret edersiniz? Bu kararı herhangi bir baskıyla alınmadığına bizi nasıl inandıracaksınız?
Okullar, hukuksuzluğun yuvası oluyor, Milli Eğitim Bakanlığı uyuyor!
"Tam bir rezalet" yazısında, Hüseyin Çelik'ten bu konuda bir açıklama beklediğimizi bildirmiştik. Tek bir sözcük bile açıklama yapmadı. "Rezalet sürüyor" dediğimizde de sessizliğini sürdüreceğine hiç şüphe yok...