İktidar, seçim öncesi Karadeniz’deki doğalgaz rezervini 710 milyar metreküp olarak revize ederken Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre rezerv toplamı sadece 26 milyar metreküp.

Rezervlerin hangisi doğru?
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

İktidar 2023 seçimleri öncesinde Karadeniz’deki doğalgaz rezervini 710 milyar metreküp olarak revize ederken Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) resmi verilerine göre ise durum tam tersi. CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iki veri arasındaki farkın nedenlerini sordu.


Türkiye’de 2021 yılı sonu itibarıyla ispatlanmış, muhtemel ve mümkün doğalgaz rezervi toplamının 26 milyar 641 milyon 505 bin 506 metreküp olarak ilan edildiğine dikkati çeken CHP’li Akın, “Haziran 2021’de doğalgaz rezervi 510 milyar metreküp olarak açıklanmıştı. Ancak MAPEG’in resmi verisi bu miktarın neredeyse 20’de biri. Hangi rakam doğru?” açıklamasında bulundu.

SEÇİM ÖNCESİ TESADÜF DEĞİL

AKP iktidarının Ağustos 2020’de önce 405 milyar metreküp, ardından Haziran 2021’de 510 milyar metreküp olarak açıkladığı Karadeniz doğalgaz rezervi, son olarak revize edilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 710 milyar metreküp olarak ilan edildi. CHP’li Akın, BirGün’e yaptığı açıklamada iktidarın seçim öncesi Karadeniz’deki doğalgazın tekrar gündeme getirmesinin tesadüf olmadığını ifade ederek şunları dile getirdi: “Karadeniz’de bilimsel olarak kanıtlanmış doğalgaz rezervinin tam olarak belirlenmesi için 40 kuyuda sondaj yapılması gerekiyor. Ancak AKP iktidarı, bu çalışmalar devam ederken kamuoyuna art arda açıklama yaparak söz konusu rezervi henüz kanıtlanmadan duyurup buradan siyasi bir kazanç elde etmeye çalışıyor. Bu durum Karadeniz gazıyla ilgili resmi veriler ile ilan edilen veriler arasında çelişkiye neden oluyor. Karadeniz doğalgazının rezervinin tam olarak ne kadar olduğu, ne kadarının ticari olarak işlenebilir olduğuna ilişkin ispatlanmış bir rezerv bilgisi yoktur. 5 Haziran 2021 tarihinde Karadeniz doğalgazının rezervi, büyük törenle 510 milyar metreküp olarak güncellenmişti. Bu açıklamayı da bizzat AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın kendisi yapmıştı. Şimdi ne oldu da MAPEG’in resmi verilerine göre 2021 yılı sonu itibarıyla ispatlanmış, muhtemel ve mümkün rezervlerin toplamı 26,6 milyar metreküp olarak yer alıyor? MAPEG’in verisi Haziran 2021’de ilan edilenin neredeyse 20’de biri oranında. Biz hangi veriyi doğru kabul edeceğiz?”