Rıfat Ilgaz'sız 29 sene

Kültür Sanat Servisi

Bugün, edebiyat hayatına şiirden mizah öykülerine, romandan çocuk kitaplarına birçok farklı alanda eser sığdıran yazar Rıfat Ilgaz’ın 29’uncu ölüm yıldönümü. Hababam Sınıfı’nın yazarı olarak gönüllerde taht kuran Ilgaz, memleketi Cide’de 3 gün boyunca etkinliklerle anılıyor. Ilgaz için düzenlenen ve dün başlayan 27’nci Cide Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali, konserden şiir dinletisine, sergiden panele çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

BirGün’e konuşan Rıfat Ilgaz’ın kızı Yıldız Ilgaz, “Babam Sivas Katliamı’ndan sonra vefat etti. Sivas’ta dostların, sanatçıların diri diri yakılmasını kaldıramadı ve vefat etti. Asım Bezirci babamın en yakın dostuydu. Onu da orada kaybettik. Asım Bezirci’nin ölümüne ilişkin bir gazeteci babamı aramış. Orada, “Yaşam artık yalama oldu” demiş babam. En büyük acıyı anlatan şeylerden biridir babamın o sözü. Gençleri çok severdi hep umutları olsun isterdi. Onların diri diri yanmasına çok üzüldü ve vefatı da böyle oldu babamın” ifadelerini kullandı.

Kızı Yıldız IlgazKızı Yıldız Ilgaz

BABAM HEP ÖĞRETENDİ

Baba kız ilişkilerini sorduğumuzda ise, “Babamı hep öğreten olarak hatırlıyorum. Gençlerle uzun uzun sohbetler ederdi. Bana yazarları tanıtır ve fikirlerimi merak ederdi. Sevgiyi çok somutlaştırmazdık ama o beraberlik çok büyük bir sevgiydi aslında. Bazen aklıma bir şey geliyor. Dur babama söyleyeyim diyorum ama o artık yok tabii… Kopuk kopuk hastaneler, hapishaneler, kaçmalar, saklanmalar, polisler… Bunların arasında bir baba kız ilişkimiz vardı” yanıtını verdi. Yıldız Ilgaz, “Babam günlük yaşamdaki zıtlıkları ortaya çıkaran kişiydi. Yaşamdaki sınıf çelişkilerini mizah yoluyla ortaya koyardı. Babam yaşamasaydı bu eksik olurdu” diyerek sözlerini noktaladı. 2 Temmuz Sivas Katliamı’nda yakın dostu Asım Bezirci olmak üzere birçok kişinin katledildiği haberine çok üzülen Ilgaz, bundan 5 gün sonra, 7 Temmuz 1993’te evinde hayata veda etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na, Asım Bezirci’nin yanına gömüldü.

rifat-ilgaz-siz-29-sene-1037995-1.