Riga belediye başkanı istifa etti, ofisindeki kedilerin akıbeti referandumla belirlenebilir

Letonya’nın başkenti Riga’nın Belediye Başkanı Nil Uşakov görevinden istifa etti, iki kedisini Riga Belediye Meclisi’ndeki ofisinde bıraktı. Başkanlık koltuğunun olası varisinin ise kedilere alerjisi olduğu biliniyor. Bu durum, kedilerin akıbetinin ne olacağına dair soru işaretleri yaratıyor.

Uşakov, Riga Belediye Meclisi’ne seçilmesinden bir sene sonra 2011 yılında Muris ve Kuzya isimlerini verdiği kedilerini sahiplenmişti. Sputnik'in LETA haber ajansından aktardığına göre o dönemde, kedilerin birinin Letonya, birinin ise Rusya kökenli olduğu üzerinden uzun süre şakalar yapıldı. Riga Belediye Meclisi’nde Muris ‘içine kapanık bir dahi’, Kuzya ise ‘gerçek bir yıldız’ olarak tanınıyor.

Sevimli kediler belediyenin basın açıklamalarına katılıyor, gazetecilerle özgürce iletişim kuruyor, kameralardan çekinmiyordu. Ayrıca masaların üzerinde istedikleri gibi dolaşıyor, şehrin reklamları için poz veriyor, başkanın misafirlerini karşılıyor ve belediyenin Facebook sayfasından eksik olmuyorlardı. Öyle ki nihayetinde kedilere, ‘Riga’nın Memur Kedileri’ unvanı da verilmişti.

Ancak Uşakov, Nisan 2019’un başlarında makamından istifa etti ve temmuz ayında Riga Belediye Meclisi’ni resmi olarak terk ederek Avrupa Konseyi’ndeki yeni görevinin başına geçti.

Uşakov’un partisi olan Uyum Partisi ve uzun süredir koalisyonunu sürdürdüğü Riga’ya Hizmet Onurdur Partisi, başkanlık koltuğunu almak için gerekli oy oranını aylardır tutturamadı. Bu süre zarfında ise kediler, belediye başkanının boşalan ofisinde yaşamaya devam ettiler.

Rekabetteki üstünlük, ağustos ayında Uyum Partisi’nin rakiplerine geçerken, Uşakov’un yanında belediye başkan yardımcılığı yapmış olan Oleg Burov, başkanlık koltuğuna en yakıştırılan isim.

Ancak Burov’un kedilere alerjisi olduğundan, bu tür hayvanların başkanlık kürsüsünde yeri olmadığını düşünüyor. Belediyenin sahipsiz kalacak emektar kedileriyle ya parti teşkilatının ilgilenmesi ya da güvenilir bir aileye sahiplendirilmeleri gerektiği düşünülüyor.

Ancak Burov’a göre iki ihtimal daha var: Ya kediler belediye başkanlığı görevine aday gösterilecek ya da kedilerin tahliyesi hakkında bir referanduma gidilecek.