İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, aşı yetersizliği ve Bakanlığın belirlediği 'kriterler' nedeniyle "Risk grubundaki 10 hastadan 9'u grip aşısına ulaşamayacak” dedi.

'Risk grubundaki 10 hastadan 9'u grip aşısına ulaşamayacak'

Salgın süreci boyunca skandallara imza atan iktidar, grip aşısına erişimde de ülkeyi kaosa sürükledi. Kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü yurttaşların tamamının yaptırması önerilen grip aşısında kriz söz konusu. E-nabız üzerinden kontorl eden yurttaşların birçoğu kronik hastalıklarına ve yaşlarına rağmen 'risk grubunda değilsiniz' uyarısı ile karşılaştı.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, stoklardaki grip aşısının talebi karşılamayacağını söyledi. Konuya ilişkin konuşan Sarıalioğlu, “Aşı olması gereken yaklaşık 20-25 milyon kişi fakat Türkiye’ye gelecek olan aşı miktarı toplam 1 milyon 300 bin. Bu talebi, ihtiyacı karşılamayacak. Risk grubundaki 10 hastadan 9’u grip aşısına ulaşamayacak” dedi.

Sözcü'den Batuhan Serim'in haberine göre bugüne kadar ‘risk grubu' diye tanımlanan; 65 yaş üstü olanların, herhangi bir kronik rahatsızlığı olan çocuklar ve gebelerin grip aşısı olması önerilen kişiler olduğunu belirten Sarıalioğlu, “Bu vatandaşlarımıza baktığımızda yaklaşık 20-25 milyon kişi aşı olması gereken, bilim insanlarının önerdiği. Fakat gelen aşı çok çok az. Bu talebi, ihtiyacı karşılamayacak. Onun üzerine Bakanlık, ‘risk gurubu' diye tanımlanan bu 20-25 milyon kişilik grubun içinden öncelikli risk gruplarını seçti. Yani daha acil olanları seçti” diye konuştu.

GRİBE YAKALANMA İHTİMALLERİ ARTACAK

Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği yeni kriterlerle birlikte yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin grip aşısı olacağını ifade eden Sarıalioğlu, “Dolayısıyla geri kalan ‘risk gurubu' içindeki kişiler aşı olamayacak. Aşı olamadıkları takdirde gribe yakalanma ihtimalleri, aşı olmaları durumuna göre daha yüksek ihtimal olacak. Ve griple birlikte, gribe yakalandığı durumda da olası bir Covid'e yakalanma durumunda bu hastalığı çok daha ağır geçirecekler” açıklamasında bulundu.

“Risk grubundaki 10 hastadan 9'u grip aşısına ulaşamayacak” diyen Sarıalioğlu, bunun sebebinin aşı yetersizliği ve ona bağlı olarak Bakanlığın belirlediği kriterler olduğunu söyledi. Sarıalioğlu, aşının talebi karşılamadığını, talebin çok çok altında olduğunu vurguladı.