Koronavirüs ile mücadelede mRNA aşısı olan risk gruplarına hatırlatma dozu uygulanmaya başladı. Başta riskli grupta bulunanlar olmak üzere ikinci doz mRNA aşısının üzerinden 6 ay geçenler üçüncü doz aşılarını olabilecek.

Risk gruplarına hatırlatma dozu uygulanmaya başlandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "mRNA aşısı olan risk gruplarına hatırlatma dozu uygulanacak" yönündeki açıklamasının ardından sisteme tanımlanan yurttaşlar için 3. doz aşılama başladı.

Risk gruplarında olup da randevularını alan yurttaşlar hastanelere giderek BioNTech aşısının hatırlatma dozunu yaptırıyor.

AA'nın haberine göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Bilim Kurulu Toplantısında Biontech'te üçüncü doza dair şu bilgilendirmeyi yapmıştı:

"1. mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişilere risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi. Bu gruplar;

a) 60 yaş üzerindeki vatandaşlar,
b) 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar,
c) Başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar."

60 yaş üzerine ve anne adaylarına aşı uyarısı

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Bakan Koca, 60 yaş üzerindekiler ile gebelerin tam asılı olmalarının son derece önemli olduğunu bir kez daha vurgulayarak, ileri yaştakiler ve anne adaylarının aşılarını mutlaka yaptırması gerektiğini söyledi.

"Toplumsal bağışıklık için aşılama oranı yüzde 75'in üzerine çıkmalı"

Aşılama durumunun da değerlendirildiğini belirten Koca, şunları söyledi:

"Mevcut aşılama durumu da değerlendirilmiştir. 1 doz aşılı olanların tüm nüfusa oranı yüzde 67, 2 doz aşılı olanların oranı ise yüzde 59'dur. Toplumsal bağışıklığı sağlayabilmek için bu oranın yüzde 70'in üzerine çıkarılması gerekmektedir. Salgın sona ermeden ve toplumsal bağışıklık elde edilmeden tedbirlerden vazgeçilmemeli."