8 Mart Dünya Kadınlar Günü Taksim Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan kadınlardan 13’ü ev baskınıyla gözaltına alındı, “Tayyip kaç kadınlar geliyor” sloganı suçlama konusu yapıldı. Polis tutanağına göre kadınlar maske taktığı için slogan atanlar tespit edilemedi, ritme eşlik edip zıplayanlar gözaltına alındı.

Ritim gözaltısı

Rozerin YÜKSEL

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul Taksim’de düzenlenen 19’uncu Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan biri 18 yaşının altında 13 kişinin ev baskınıyla gözaltına alınması tepki çekti.

“Tayyip kaç kaç kadınlar geliyor” ve “Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip olsun” sloganları eşliğinde ritme eşlik ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan 18 kadından 13’ü ev baskınıyla gözaltına alındı. İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, biri çocuk 18 kişi, hakkında ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ndeki görüntülerin incelenmesi üzerine soruşturma başlatıldı. ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla gözaltına alınan kadınlar İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. İfade tutanaklarına göre, kadınlar maskeli olduğu için slogan atanlar belirlenemedi. Bu yüzden de “ritme göre zıplayanlar tespit edilerek, gözaltına alındı.


Avukat Yelda Koçak, Emniyet’te kadınlardan birine çıplak arama yapıldığını, diğer iki kadının tepki göstererek çıplak aramayı engellediğini öne sürdü. Emniyet’te ifade vermeyi reddeden kadınlar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın kızı Zelal Buldan'ın da aralarında bulunduğu 5 kadın savcılık tarafından ifadeye çağrıldı.

***

‘Eylem Planı’ kadınları kapsamıyormuş

GÖZALTINA alınanların savcılık ifadesi alındığı esnada çok sayıda kadın adliye önünde buluştu. Burada basın açıklamasını okuyan Feride Eray, “Anlıyoruz ki, İnsan Hakları Eylem Planı kadınları kapsamıyormuş” dedi ve ekledi: “Bu tutarsızlığı kadın cinayetlerine üzüldüğünü söyleyip İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmak istemesinden iyi tanıyoruz.”

Eray, şöyle devam etti: “Yürüyüşün üzerinden 2 gün geçtikten sonra yine bir gece yarısı on binlerin içerisinden 12 arkadaşımız seçilerek ‘Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor sloganı’ her nasılsa ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ sayıldı, gözaltına alındı.

‘Tayyip kaç kaç kaç’ demenin hatta bu sloganın ritmiyle zıplamanın neresinde hakaret olduğunu anlamadığımız gibi hep bir ağızdan sesini yükselten on bin ağızdan 18 arkadaşımızın ayrıştırılmasını, bunun gözaltı gerekçesi yapılabilmesini kabullenmiyoruz.”

***

Tek amaçları kadınları cezalandırmak!

FEMİNİST Gece Yürüyüşü’ne katılan kadınların gözaltına alınmasına karşı tepkiler de sürüyor. ‘8 Mart’a Dokunma’ etiketiyle yaşananlara sosyal medyada tepki gösteren kadınlar, kız kardeşlerinin bir an önce serbest bırakılmasını istedi, “Biz de oradaydık” dedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, “İktidar, kadına yönelik şiddeti devlet eliyle meşrulaştırılmakta, bir anlamda kadınları cezalandırmaktadır” açıklaması yaptı. HDP’den yapılan açıklamasında ise, AKP-MHP erkek iktidarı sesimizi kısamayacak!” denildi.