İzmir’de yaşanan depremin ardından 5 yakınını Rıza Bey Apartmanı enkazında kaybeden Emine Toklu Yücel ve Hüseyin Bilgin Yücel, çocukları anısına apartmanın yerine çocuk parkı yapılmasını istiyor.

Rıza Bey Apartmanı yerine  çocuk parkı olsun

Berkay SAĞOL

İzmir’de 30 Ekim günü meydana gelen ve 117 kişinin hayatını kaybettiği depreminin üzerinden 2 ay gibi bir zaman geçti. Yıkılan binaların enkazları kaldırılmış olsa da, yakınlarını kaybedenlerin acıları dinmiyor. Emine Toklu Yücel ve Hüseyin Bilgin Yücel, deprem sonrasında büyük bir yıkım ve çürük raporu bilgisiyle gündeme gelen Rıza Bey Apartmanı’nda, 5 yakınını birden kaybetti.

Anneleri 61 yaşındaki Arife Yücel ile kızları 9 yaşındaki Feda, 2 yaşındaki Diren ve yeğenleri 6 yaşındaki Vera ve 5 yaşındaki Lena Yücel ile yaşamlarını yitirdi. Rıza Bey Apartmanı’nın olduğu alana bina yapılmasına engel olmak için sesini duyurmaya çalışan Emine Yücel’in acısına saygıyla başlatılan kampanyaya büyümeye devam ediyor. Sesini duyurmaya çalışan Yücel sevdikleriyle birlikte onlarca kişiye mezar olan Rıza Bey Apartmanı yerine çocuk parkı yapılmasını istiyor.

Emine Toklu Yücel, depremin olduğu günden bu yana eşiyle birlikte tarif edilmez bir acı yaşadıklarını, hala çocuklarını ve yakınlarını depremde kaybettiklerine inanamadıklarını söyledi. Rıza Bey Apartmanı’nda hayatını kaybedenlerin çoğunun çocuk olduğunu dile getiren Yücel, “Bu alanın simge haline gelmesi ve bu bölgede depremin olduğunu ve deprem gerçeğini kimseye unutturmamak için buranın çocuk parkı olmasını istiyorum. Parkın bir köşesine depremde hayatını kaybeden herkesin hatırlanması adına depremle ilgili eğitim verilecek bir bölge oluşturulabilir. Bu çocuklar el ele parka gitmeleri gereken yaşta, el ele enkaz altında kaldılar. O yüzden o bölgede başka çocukların sesleri, gülmeleri yankılanmalı. İzmir’deki deprem gerçeğinin unutulmaması için bir alan yaratılmalı” dedi.

KENDİ ÇOCUKLARIM GİBİ HİSSEDECEĞİM

Alana bina yapılmasının acıların üzerine beton dökmek anlamına geleceğini vurgulayan Yücel, “Orada yeniden bina yapılması ve yaşam kurulması vicdanımıza dokunur. Bu kadar kişinin öldüğü yere apartman yapılacak, anneler çocuklarıyla mutlu ve huzurlu oturabilecekler mi? Orası bir mezarlık alanı gibi. Biz alanın çocuk parkı haline dönüştürülmesi için başvuruları yaptık. Bir annenin acısı hiçbir zaman dinmez ama orası çocuk parkı olursa ben orada oynayan çocukları gördüğüm zaman aynı kendi çocuklarım orada oynuyormuş gibi hissedeceğim” diye konuştu.

2012 yılında Rıza Bey Apartmanı’na depreme elverişli olmadığı şeklinde rapor verildiğini ancak kendisinin daireyi 2013 yılında satın aldığını ve bu raporu yeni öğrendiğini belirten Hüseyin Bilgin Yücel, “Rant kaygısından dolayı 44 kişi hayatını kaybetti. Rapor verildiği zaman o bina yeniden yapılsaydı bu kişiler şimdi hayatta olacaktı. İnsan hayatının hiçbir bedeli yok. Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değil. Alana tekrar bir bina yapılması şeklindeki durumu benim aklım almıyor. 44 insanın hayatını kaybettiği yerde depremi unutturmamalıyız. Çocuk parkı olması için tüm başvuruları yapacağız ve bu konuda duyarlı olan herkesten bize destek olmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.