Alevilerin ilk kez Çorum’da, ‘Rıza şehri’ adıyla gündeme aldıkları çok yönlü kültür merkezinin tanıtımı Frankfurt yapıldı. AABF Onursal Başkanı Öker, bu projenin örnek alınmasını istedi.

‘Rıza Şehri’ adlı çok yönlü Alevi kültür merkezinin tanıtımı yapıldı

BirGün FRANKFURT

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Onursal Başkanı, eski HDP Milletvekili Turgut Öker, içinde yaşlı bakım merkezi, kreş, öğrenci yurdu, aşevi, konferans salonu, tiyatro ve müzenin de yer alacağı Çorum Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Merkezi Vakfı’nın ‘Rıza şehri’ adıyla 7 bin 500 metrekare alan üzerine yapmaya başladığı çok yönlü kültür merkezinin Türkiye ve Avrupa’daki bütün cemevlerine örnek olması gerektiğini söyledi. “Siz Çorumlular hiç kimsenin yapmadığını yapıyorsunuz” diyen Öker, cemevleri ve Alevi örgütlenmesinin sadece cenaze işleriyle sınırlı kalmaması gerektiğini savundu. AABF’ye bağlı Frankfurt Alevi Kültür Merkezi’nin düzenlediği ‘Rıza şehri’ tanıtım toplantısına Çorum Alevi Kültür Merkezi Başkanı Nurettin Aksoy da katıldı.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Onursal Başkanı Turgut ÖkerAlmanya Alevi Birlikleri Federasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker

AABF Onursal Başkanı Turgut Öker, Frankfurt yakınlarındaki Kelkheim kasabasında gerçekleşen etkinlikte, “94’lerde Dersim’deki ilk cemevinin inşası, arkasından Sivas, Maraş, Varto ve Kütahya’da yine Hessen bölgesinin yoğunluğuyla gerçekleşti. Cemevi ve Alevi örgütlenmesinin yeni bir evreye sıçraması gerekiyordu. Aleviler olarak cemevlerimizin ve örgütlenmemizin varlık gerekçesi sadece cenaze kaldırmakla olamazdı. Tam bu noktada Alevi hareketine yeni bir vizyon, tam da öğretimizin istediği gibi çalışma. Başkalarının yapamadığını Çorumlular yaptılar. 12 Eylül’de Aleviliğin asimile edilmesi için Çorum seçilmişti. Alevileri İran Kum kentine götürerek Şia’laşma gerçekleşecekti. Nurettin Dede ve ekibi bu düşünceyi tersine çevirdi. Çorum Alevi hareketinde yıldız gibi parladı” diye konuştu.

“CEMEVLERİYLE SINIRLI KALDIK”

Çorum’da yeni bir cemevi inşa edilmediğinin altını çizen Öker, konuşmasına şöyle devam etti: “Çorum’da ve çevredeki bütün illerde ihtiyaca cevap edilecek cemevleri var. Hiçbir engel olmadığı halde Avrupa’nın pek çok kentinde cemevleri kurduk ve onlarla sınırlı kaldık. Cenaze hizmeti dışına çıkamadık. Nurettin Dede ve ekibine, büyüklerimize büyük bir şükran borcumuz var. Alevilik onların ödediği bedeller sayesinde yaşıyor. Şuan büyüklerimize sunduğumuz hizmetimiz yok. Binada yaşlı bakım hizmeti olacak. Üniversite öğrencileri büyük şehirlerde yurt bulamıyor. Ya da çok zor koşullarda ırkçıların, tarikatçıların yurtlarında kalıyorlar. Projenin içersinde yurt sorununa da çözüm var. Türkiye’de insanların karnını doyurma problemi var. Alevi kurumları, yoksul, aç insanlara sıcak bir yemek veremiyorsa bizim örgütlenmemiz neden var? Bu projede bir aşevi de var. Geçtiğimiz yıl kendi alın terleriyle 7 bin metrekarelik arsa aldılar. Şimdi de çok yönlü hizmet binası inşa ediyorlar. Bu iş sadece Çorumluların işi denemez. Bu proje Avrupa ve Türkiye’deki Alevi hareketine öncülük yapacak. İlk örgütlendiğimiz yıllardaki cemevleri yapımında olduğu gibi dalga dalga tüm Avrupa’ya yayılacak. Faaliyetlerini zenginleştirecekler, yaşlılara, çocuklara sahip çıkacaklar, aş evleri, kreşleri, yurtları olacak.”

YAKINDA ‘PERŞEMBE AÇIKLAMASI’ İSTERLER

Avrupa ile gönül bağı oluşturduklarını kaydeden Dede Nurettin Aksoy, “Rıza şehri”nin Çorum’da yediden yetmişe on binlerce vatandaşa hizmet vereceğini söyledi. Aksoy, “Çorum’da Hacı Bektaş Anadolu’da uyardığı çerağ ışığında, Şeyh Bedrettin’ce yarın yanağından gayri her şeyin ortak olduğu bir oluşumu hep birlikte gerçekleştireceğiz” dedi.

Nurettin AksoyNurettin Aksoy

Etkinlikte asimilasyonun önüne geçilmesi istendi. Projeyi çok değerli bulduğunu ve Avrupa’daki cemevlerinin örnek almasını istediğini belirten AABF Hessen Bölge Başkanı İhsan Dilber de, Türkiye’de cemevlerinin Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na bağlanmasıyla birlikte Diyanet’in ‘Cuma hutbesi gibi, kendilerinden de yakında Perşembe açıklaması gibi istenebileceğine dikkat çekti. Frankfurt Alevi Kültür Merkezi Başkanı Yalçın Karakurt ise Alevilerin yeni projeleri dayanışma içinde gerçekleştireceklerini, kimsenin umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini söyledi.

Düzenlenen etkinlikte sanatçı Eda Alakuş’un yanı sıra Taner Özdemir, Sercan Direk, Eda Alakuş, Uğur Alakuş, Ozan Ali Rıza, Medet Aslan ve korosu, Grup Coşaneller ile Frankfurt AKM halkoyunları ekibi sahne aldı.

riza-sehri-adli-cok-yonlu-alevi-kultur-merkezinin-tanimi-yapildi-1117608-1.

ÇORUM AKM İLE FRANKFURT’TAN MUSAYİPLİK PROTOKOLU

Geçtiğimiz yıl Çorum ile Frankfurt Alevi Kültür Merkezleri arasında musahiplik (kardeşlik) protokolü imzalanmıştı. Çorum AKM Başkanı Nurettin Aksoy ile Frankfurt AKM Başkanı Cihan Özkaya’nın imzasına Hacı Bektaş Veli Postnişini Veliyettin Hürrem Ulusoy ile Alevi federasyonları başkanları da tanıklık etmişti.

Turgut Öker, projenin gerçekleşmesinde büyük emeği olan AABF Hessen ve ATİYAB (Almanya Ticaret ve Yatırım Birliği - Hessen) yönetiminden Mustafa İlkyaz'ı kutladı.Turgut Öker, projenin gerçekleşmesinde büyük emeği olan AABF Hessen ve ATİYAB (Almanya Ticaret ve Yatırım Birliği - Hessen) yönetiminden Mustafa İlkyaz'ı kutladı.