Rize’de 7 saatlik yağış nedeniyle oluşan sel ve heyelan felaketinin hasarı gün ağarınca ortaya çıktı. Felakette ölenlerin sayısı ise 7'ye yükseldi. Kayıp 1 kişi aranıyor.

Rize'de 7 saatlik şiddetli yağış ve heyelan: Ölü sayısı 7'ye yükseldi!

Doğu Karadeniz illerinden Rize’de 7 saat süren şiddetli yağışın ardından plansız yapılaşma nedeniyle oluşan hasarın boyutu gün ağarınca gözler önüne serildi.

Rize'de şiddetli yağışa bağlı oluşan sel ve heyelanlar nedeniyle kayıp olduğu bildirilen 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı, ölü sayısı 7'ye yükseldi.

İl genelinde dün öğleden sonra başlayan şiddetli sağanak sonucu Güneysu ilçesinde yamaçtan kayan toprağın bir kısmını yıktığı ahşap evde bulunan ve haber alınamayan 3 kişinin cansız bedenleri çıkarıldı.

Haber alınamayan kişileri arama kurtarma faaliyetlerini sürdüren çok sayıda ekip, merkeze bağlı Muradiye beldesinde de kayıp ihbarı yapılan bir kişinin cansız bedenine ulaştı.

Öte yandan, dün akşam saatlerinden itibaren kayıp oldukları bildirilen Muradiye beldesinde 1, Güneysu ilçesi Tepebaşı köyünde 1 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Rize-Güneysu karayolu göçük nedeniyle ulaşıma kapatıldı. Ulaşım yan yoldan kontrollü veriliyor. Güneysu ilçesinde ise yan derenin taşması sonucu ilçe merkezini su bastı.

DHA’nın aktardığına göre ilçede bazı ev ve iş yerlerinin zemin ve bodrum katları selin sürüklediği moloz, taş ve odunlarla kaplandı, otomobiller gömüldüğü moloz yığınlarında kayboldu. Sabah saatlerinde ekipler ilçede moloz yığınlarını kaldırmak için çalışma başlattı.

rize-de-felaketin-boyutu-gun-agarinca-ortaya-cikti-899334-1.

SOYLU: GEÇEN YIL DA BENZERİ OLDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kente gelerek Rize İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde yetkililerle görüştü.

İçişleri Bakanı Soylu, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl aynı dönemde de bölgede benzer hadisenin yaşandığını söyledi.

Yağışın Çayeli, Kalkandere, Güneysu ilçeleri ile merkeze bağlı Muradiye beldesinde, özellikle de Güneysu ve Muradiye'de etkili olduğunu ifade eden Soylu, "Şu anda ulaşılamamış ve mahsur kalmış vatandaşımız, şu andaki bilgimize göre yok. Köylerinde mahsur kalmış vatandaştan bahsediyorum. Şu anda yaklaşık 82 köy yolu kapalı. Gece geldiğimizde 27 bin aboneye elektrik verilemiyordu, şu anda yaklaşık 13 bin aboneye elektrik verilemiyor. Birkaç saat sonra bu sayının çok daha azalacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

rize-de-felaketin-boyutu-gun-agarinca-ortaya-cikti-899335-1.

Arama ve kurtarma çalışmaları hakkında bilgi alan bakanlar sel bölgelerinde incelemelerde bulundu. Bakanlar bugün de bölgede incelemelerini sürdürecek.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Rize'deki aşırı yağışlar sonucu bölgedeki olaylara destek vermek amacıyla Erzurum, Samsun ve Ordu il AFAD ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini bildirdi. Bu arada Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait bir helikopterde arama kurtarma çalışmalarına destek için bölgeye geldi.

rize-de-felaketin-boyutu-gun-agarinca-ortaya-cikti-899336-1.

"2 GÜN İÇİNDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINDA BİR NETİCE ALACAĞIZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise hasar tespit çalışmalarını gerek merkez Rize'den gerek çevre illerden getirdikleri ekiplerce yaptıklarını ifade ederek, "2 gün içinde inşallah bölgedeki hasar tespit çalışmalarında bir netice alacağız. Bir taraftan da hem heyelan riski altında kalmış yine taşkın riski altında olan binaların tespitlerinin yapılmasına müteakip daha önce Giresun Dereli'de olduğu gibi burada da konutlarımızın hızlı bir şekilde inşasını TOKİ Başkanlığımız eliyle yapacağız." dedi.

Madenli'ye gittiklerini, yerinde baktıklarını anlatan Kurum, şöyle konuştu:

"Hem DSİ dere ıslahları ile ilgili çalışmaları yapacak. Biz de eş zamanlı olarak dere taşkın riski altındaki binaların taşınması sürecini tek katlı ve yerinde zemin artı 2-3'ü geçmeyen taşkın riski altında olmayan alanlara yapacağız. Yine çay alım merkezlerinin sıkıntılı olduğunu, dere güzergahları üzerinde olduğunun tespitini yaptık. Buraya da örnek çay alım merkezlerini yine TOKİ Başkanlığımız eliyle yapıp vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. İnşallah enkaz kaldırma çalışmalarına da bir taraftan arama kurtarma çalışmalarını müteakip başlayıp hızlı bir şekilde konutlarımızın inşasını yapıyor olacağız. Tüm Rize'mize, Muradiye'mize, Güneysu'muza, Madenli'mize, Büyükköy'ümüze 'geçmiş olsun' dileklerimi iletiyorum. Milletimizin başı sağ olsun."

YAĞIŞ DEVAM EDECEK

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz'de görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, Trabzon merkez ve doğusu ile Rize çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (100-200 kilogram/metrekare) olmasının beklendiği duyurdu.

Açıklamada, sağanağa bağlı meydana gelebilecek sel, su baskını, yıldırım, heyelan, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi. Kentte yöneticilerde dere yataklarından uzak durulması çağrısında bulundu.

rize-de-felaketin-boyutu-gun-agarinca-ortaya-cikti-899337-1.