Ekonomik koşullar altında ezilenler, pazar günü meydanlara çıkarak 1 Mayıs’ı kutlayacak. Yoğun hazırlık yapılan kentlerden biri de Rize. Emek ve çay mitinginde ÇAYKUR işçileri de taleplerini haykıracak.

Rize'de tek ses tek yumruk

Emek Servisi

Pandemi dolayısıyla 2 yıldır düzenlenemeyen emekçinin ve emek mücadelesinin en önemli günü 1 Mayıs hazırlıkları devam ediyor. İktidarın yarattığı ekonomik krizin ağırlığını en çok yaşayan emekçiler, Edirne'den Van’a ülkenin dört bir yanında alanlarda toplanacak. Emekçiler, yoksulluğa ve adaletsizliğe karşı hep bir ağızdan haykıracak.

Bu yılki 1 Mayıs’a katılımın büyük olması bekleniyor. Asgari ücret 4 bin 250 lira iken dün açıklanan açlık sınırının dün 5 bin 320 lira olarak açıklanması toplumun büyük kesiminin yaşadığı koşulları ortaya koyuyor. İşçiler, yılbaşından bu yana daha ağırlaşan geçim şartlarına karşı tepkilerini sokağa çıkarak gösterdi.

ÇAY ÜRETİCİSİ DE ALANDA

En renkli 1 Mayıs kampanyalarından biri Rize’de yürütülüyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi de olan Rize’de, emekçiler yoksulluğa ve sefalet ücretlerine karşı omuz omuza duracak. SOL Parti, CHP, EMEP, DİSK, KESK ve Eğitim İş tarafından kurulan komitenin çağrısıyla emekçiler toplanacak, çevre illerden de büyük bir katılım sağlanacak. Emek ve çay mitinginde ÇAYKUR işçilerinin talepleri yinelenecek.Emekçiler saat 14.00’te İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde toplanacak. Buradan Rize Demokrasi Meydanı’na kadar yürünecek. Miting, saat 14.30’da başlayacak. Akşam kültür merkezinde Selçuk Balcı konser verecek.

Zonguldak’ta maden işçileri 1 Mayıs’ta miting alanında olacak. 1 Mayıs kutlama komitesi tarafından yapılan basın açıklamasında, “1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan işçi-emekçi bayramını Madenci Anıtı'nda coşkuyla kutlanılacak” denildi.

Saat 11.00’da İstasyon Caddesinde buluşulacağı belirtilerek “Haklı taleplerimizi yüksek sesle ifade edeceğiz. İstasyon Caddesi’nden sloganlarımızla Madenci Anıtı’na yürüyeceğiz” açıklamasında bulunuldu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yaptığı açıklamada yoksulluğa, işsizliğe, güvencesiz çalışma koşullarına ve baskılara karşı emekçileri meydanlara çağırdı. TGS İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır, Mersin, Eskişehir, Kocaeli'de mitinglere katılacaklarını açıkladı.

DÜNYADA 1 MAYIS

1 Mayıs yurtta olduğu gibi dünyada da birçok bölgede kutlanacak. İşte onlardan birkaçı:

İspanya: Emek örgütleri tarafından 1 Mayıs’ta İspanya’nın 60’tan fazla noktasında mitingler düzenlenecek. Emekçiler başkent Madrid’de bulunan Gran Via caddesinde toplanarak, Plaza de Espana Meydanı’na yürüyecek.

İtalya: İtalya’da iki senedir kısıtlamalar sebebiyle yapılamayan 1 Mayıs konserlerinin 32’ncisi, emek örgütlerinin organizasyonuyla Roma’da bulunan San Giovanni Meydanı’nda tekrar düzenlenecek.

Kıbrıs: Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta 1 Mayıs’ta ortak etkinlik düzenleyecek. Emekçilerle ara bölgeye gidilecek. Ara bölgede DEV-İŞ ve PEO’nun 1 Mayıs ortak deklarasyonu iki dilde okunacak ve iki toplumlu koro konser verecek.

ŞEHİR ŞEHİR 1 MAYIS KUTLAMALARI

DİSK’in düzenlediği, KESK ve TMMOB’un katılım göstereceği ülke genelindeki bazı miting alanları şu şekilde:

Kayseri: Mimar Sinan P. /14.00
Diyarbakır: İstasyon M./10.00
Van: Musa Anter Parkı/10.00
Edirne: Saraçlar Caddesi /13.00
İzmir: Gündoğdu M./13.00
Samsun: Cumhuriyet M. / 13.00
Adana: Uğur Mumcu M. /15.00
Kocaeli: Anıtpark M. /13.00
Eskişehir: Odunpazarı /13.00
Kırşehir: Cacabey M. /13.00
Antep: Kırkayak Parkı /13.00
Dersim: Seyit Rıza M. /11.00