CHP Rize İl Başkanlığı’nın kent genelinde düzenlediği “Zamlara Hayır; Bezduk, Darlanduk” eylemlerinin 4'üncüsü bugün Pazar ilçesinde yapıldı. CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, "Yapılan zamlar sonunda vatandaşlarımız ısınamaz, aydınlanamaz, karnını doyuramaz hale gelmiştir. Nerelere nasıl zamlar geldiğini söylememize gerek yok. Vallahi zamlara yetişemiyoruz" dedi.

Rize Pazar'da zamlara karşı eylem: Bezduk

CHP, Rize'deki “Zamlara Hayır; Bezduk, Darlanduk” eylemlerinin 4'üncüsünü Pazar ilçesinde yaptı.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Pazar ilçesindeki eylemde yaptığı açıklamada hükümetin kendi yarattığı krizin faturasını halka ödettiğini savundu.

Zamların nedeninin ne dolar ne de dış güçler olduğunu belirten Deniz, zamların temel nedeninin kötü yönetim olduğunu söyledi.

Deniz açıklamasına şöyle devam etti:

"Hepimiz gördük, yaşadık. Dolar fiyatı düştü ama yakıt fiyatları arttı. Rize'de ekmek fiyatları 3 TL oldu. Bu gidişle bir ekmek 6 TL olabilir. Çünkü AKP döneminde tarım ürünlerinin neredeyse tamamını yurt dışında ithal eder olduk. Düşünün; çay üreticisi olmayan Azerbaycan'dan bile çay ithal ettik. Elektriğe yüzde yüzden fazla zam yapılmıştır. Bu, Cumhuriyet tarihinde bir kalemde aynı anda yapılan en yüksek zamdır. Bu gidişle yakında gaz lambaları evimizdeki yerini alacaktır. Zamlar bu hızla devam ederse de mumlar baş köşeye oturacaktır. Yapılan zamlar sonunda vatandaşlarımız ısınamaz, aydınlanamaz, karnını doyuramaz hale gelmiştir. Nerelere nasıl zamlar geldiğini söylememize gerek yok. Vallahi zamlara yetişemiyoruz.”

"ÇAY RİZE'NİN GELECEĞİDİR"

rize-pazar-da-zamlara-karsi-eylem-bezduk-965941-1.

2021 yılı tüketici fiyatları enflasyonunun yüzde 36,08, üretici fiyatları enflasyonunun yüzde 79,89 olarak açıklandığını hatırlatan Deniz, "Bunun anlamı; vatandaşlarımız 2021 yılında yüzde 36 daha yoksullaştı. Çay üreticilerimiz ise yüzde 60 daha yoksullaştı" dedi. Deniz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Buradan çay üreticisine sesleniyoruz; sakın ‘Gübre atmayız’ demeyin. Gübre atılmamasının sonu, bir süre sonra yurt dışından çay ithalatının kapısının açılması demektir. Aksine hükümetten gübre desteği talebinde bulunun. Çay, Rize'nin geleceğidir. Hemen her ürüne zam yaptılar. Ama bu son zamlar değildir. Aksine çok daha büyük zamlar kapıdadır. 2002 yılında ‘Enflasyonun belini kıracağız’ diye iktidara gelenler, enflasyonu daha da çok artırdılar. Asgari ücretlilere yüzde 50, memurlara yüzde 30, memur emeklilerine yüzde 27,5, BAĞ-KUR ve SSK emeklilerine yüzde 25 oranında zam yapıldı. ‘Çok büyük zam yaptık’ dediler. Ne asgari ücretlilere ne emeklilere fazladan bir zam yapılmamıştır. Yapılan, yüksek enflasyonun gerçeğini gizlemektir."

Hükümetin kendi yarattığı krizin faturasını halkımıza ödettiğini öne süren Deniz, "Saray, ekonomi konusunda ülkeyi deneme tahtasına çevirmiştir. Ülkeyi mi yönetiyorlar, ekonomi geyiği mi yapıyorlar belli değil. Artık sesimizi yükseltmek zorundayız. Yoksa bugün karşı karşıya kaldığımız zamlardan çok daha büyük zamlarla karşı karşıya kalacağız. Bu nedenle bugün Pazar'dan sesleniyoruz; hükümet yaptığı zamları geri almalıdır. En düşük emekli maaşı 4 bin 250 TL olmalıdır. Çay üreticilerine destek verilmeli, ÇAYKUR'da çalışan mevsimlik işçilerin kadro sorunu çözülmelidir. Kötü yönetimler kaderimiz değildir" dedi. (ANKA)