Rize'nin Fındıklı ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle dereler taştı, yollar kapandı. Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde ise şiddetli yağmur heyelanlara neden oldu. Arhavi ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi'nden geçen Kapisre Deresi taştı. Derenin taşması sonucu mahalledeki bazı binaların giriş ve zemin katlarında bulunan ev ve iş yerlerini su bastı. Artvin'in Arhavi ilçesinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Soylu, "'Barajlar yukarıdan patladı geldi.' dendi. Böyle bir bilgi yok, bu yanlış bilgi diyelim" dedi.

Rize ve Artvin bir kez daha sele teslim: Dereler taştı, yollar kapandı

Rize genelinde devam eden sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Çamlıhemşin, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde yağış dolayısıyla bazı dereler taştı, farklı bölgelerdeki yamaçlarda kopmalar oldu.

AA'nın aktardığına göre, Ardeşen'e bağlı Tunca beldesindeki derelerin su seviyesi yağış nedeniyle yükseldi, Fındıklı'dan geçen Arılı Deresi ise taştı. Bu nedenle tarım arazileri ve yollarda hasar oluştu.

rize-bir-kez-daha-sele-teslim-dereler-tasti-yollar-kapandi-901431-1.

Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde ise şiddetli yağmur ufak çaplı heyelanlara neden olurken Tunca Belediyesine ait Dereağzı Sosyal Tesislerini su bastı.

rize-bir-kez-daha-sele-teslim-dereler-tasti-yollar-kapandi-901434-1.

rize-bir-kez-daha-sele-teslim-dereler-tasti-yollar-kapandi-901432-1.

İlçelerde ulaşımı sağlayan bazı yollar da derelerin taşması sonucu trafiğe kapandı.

rize-bir-kez-daha-sele-teslim-dereler-tasti-yollar-kapandi-901433-1.

RİZE VALİSİ: İKİ KÖYÜ BOŞALTTIK

Arılı Deresi ve Fırtına Vadisi’nde etkili olduğuna dikkat çeken Rize Valisi Kemal Çeber, son durumu yaptığı yazılı açıklama aktardı. Çeber, açıklamasında şu bilgileri verdi:

“Bölgede derelerde taşmalar oldu. Şu ana kadar 5 köy yolumuz kapandı. Kapalı köy yollarından 4 tanesini güvenlik nedeniyle kapattık. Bir köy yolumuz da heyelan nedeniyle kapalı. Bölge de mahsur kalan iki vatandaşımız vardı. Bunlar Fındıklı İlçesi Hara Köyü’nde. AFAD ekiplerimiz mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtardı. İlçe de ‘Manastır mevkisi’ dediğimiz alanda DSİ’ye ait bir duvarımızda yıkılma oldu. Tedbir amaçlı iki köyü boşalttık. Toplamda 9 vatandaşımızı güvenli noktalara aldık. Seyahat halindeki vatandaşlarımıza, Karadeniz sahil yolunda sel meydana gelen Fındıklı karayolunda su birikintilerinin olduğunu dikkatli seyretmelerini söylüyoruz. Biraz önce Cumhurbaşkanımıza bilgileri aktardık. Bizlerden detaylı bilgileri aldı, talimatlarını verdi. AFAD Merkezi’nde toplandık. Rize milletvekilimiz Osman Aşkın Bak ve AFAD Başkan yardımcımızla duruma vaziyet ediyoruz. Şu anda yağışlar yönetebileceğimiz bir şekilde seyrediyor. Yağışlar artmazsa sıkıntısız bir şekilde mevcut hasarla süreci tamamlayacağımızı öngörüyoruz.”

ARHAVİ

Artvin'de sağanak hayatı olumsuz etkiledi. İl genelinde etkili olan sağanak nedeniyle debisi yükselen Arhavi ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi'nden geçen Kapisre Deresi taştı. Derenin taşması sonucu mahalledeki bazı binaların giriş ve zemin katlarında bulunan ev ve iş yerlerini su bastı.

Arhavi Devlet Hastanesi ile Arhavi İlçe Jandarma Komutanlığının da giriş ve zemin katlarını su bastı. Çok sayıda aracın ise suya kapılarak sürüklendiği görüldü.

rize-ve-artvin-bir-kez-daha-sele-teslim-dereler-tasti-yollar-kapandi-901488-1.

Arhavi ilçe merkezine araç ulaşımını sağlayan köprü de tedbir amacıyla ulaşıma kapatıldı.

SOYLU: BARAJ PATLAMASI YOK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Artvin'in Arhavi ilçesinde meydana gelen selde kendilerini sevindiren tek şeyin can kaybı yaşanmaması olduğunu söyledi.

Derenin taşması sonucu su basan ilçe merkezinde incelemelerde bulunan Soylu, gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm vatandaşlara "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Meteorolojinin de daha önce uyardığı şekilde bölgede yağış meydana geldiğini belirten Soylu, beklenilen ölçüde hatta daha fazla yağış gerçekleştiğini aktardı.

Soylu, Arhavi'ye 170, Hopa'ya ise 183 kilogram yağış düştüğünü vurgulayarak, yağmurun Arhavi ve Murgul'u etkilediğini, Hopa'da çok fazla soruna yol açmadığını ifade etti.

Yağış sonrasında ana deredeki tahkimatların yıkıldığını dile getiren Soylu, bunun sonucu olarak da Boğaziçi Mahallesi'nde sel, su baskını yaşandığını belirtti.

Soylu, alt katların tamamının su dolduğunu, mahsur kalan vatandaşların tahliye edildiğini ve edilmeye de devam ettiklerini dile getirdi.

Soylu, olayda can kaybı yaşanmadığını belirterek, "Bizi sevindiren tek bir şey var, can kaybımız yok. Çok az yaralımız var, bir veya iki tane. Onlar da hem burada tedavi edildiler hem de nakledilmesi gereken yerlere nakledildiler." diye konuştu.

rize-ve-artvin-bir-kez-daha-sele-teslim-dereler-tasti-yollar-kapandi-901542-1.

İlçede yanlış bir bilginin yayıldığına belirten Soylu, şunları kaydetti:

"O bilgiyi düzetmem lazım, 'Barajlar yukarıdan patladı geldi.' dendi. Böyle bir bilgi yok, bu yanlış bilgi diyelim veya kulaktan kulağa yayılan yanlış bir bilgi. Herhangi bir baraj da yok, baraj patlaması da yok. HES'ler var, zaten su onların üzerinden aşmış geçmiş oldu. Onun için vatandaşımızın bu konuda yani bir barajın patlayıp geldiği ve onun da 'Arhavi'nin merkezini etkileyeceği' bilgisinin doğru bir bilgi olmadığını burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. Onu vatandaşımıza da gücümüz yettiğince ifade etmeye çalışıyoruz çünkü buraya geldiğimizde böyle bir korku söz konusuydu, doğal olarak eğer böyle bir baraj var ve taşacaksa endişeye sevk eder. O bilginin yanlış olduğunu ifade etmeye çalıştık, bir kez daha milletimize buradan ifade ediyorum. Geçmiş olsun dileklerimiz var. Buradayız, inşallah buralar normal haline dönene kadar da arkadaşlarımızla birlikte çalışmamıza devam edeceğiz."

Bakan Soylu, bir gazetecinin, "Tehlike devam ediyor mu, yağış bekleniyor mu? Aynı manzaranın yaşanması durumu söz konusu olur mu? Bölgede kaç ekip çalışıyor?" soruları üzerine, Meteorolojinin kuvvetli yağışın yarın gece 24.00'e kadar uyarıda bulunduğunu ve bu bilginin de kamuoyu ile paylaşıldığını söyledi.

Tüm tedbirlerin uyarılar doğrultusunda alındığını belirten Soylu, gerekli yerlerde tahliyelerin yapıldığını ifade etti.

Rize'de dün akşam başlayan tahliyelerin de devam ettiğini anımsatan Soylu, "Yarın gece 24.00'e kadar yağış bekliyoruz. İnşallah olmaz, inşallah olmaz ki çalışmamıza ve bu hasarların giderilmesi ve iyileştirme çalışmalarımıza fırsat tanıyacak bir zaman dilimi oluşur düşüncesi içerisindeyiz" dedi.

Soylu, Rize'deki ekiplerin bir bölümünün de Arhavi'ye çekildiğini, orada arama kurtarma ekiplerinin çalıştığını ve bazı tahkimat çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Rize’de geçen hafta yaşanan sel felaketinde 6 kişi yaşamını yitirmişti.