İkizdere’de direnen köylüleri ‘Marjinal gruplar’ olarak tanımlayan Ulaştırma Bakanı ilçeye geldi. Köylüleri ‘dış mihrak’ olarak niteledi, bölgeyi yok edecek taşocağını “Çok kıymetli yatırım” sözleriyle tanımladı.

Rize’ye ‘marjinal’ ziyaret!

HABER MERKEZİ

CENGİZ İnşaat’ın Rize’nin İkizdere ilçesindeki taşocağı projesine karşı yürütülen direnişte yeni bir gelişme yaşandı. Bir tv programında direnişi yürüten köylülere 'marjinal gruplar' diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu İkizdere’ye geldi.


ÇOK KIYMETLİ YATIRIMMIŞ

Köylülerin “Biz marjinal değiliz. Doğma büyüme buralıyız. Taş ocağı istemiyoruz. Bakanı burada bekliyoruz” sözlerinin ardından ilçeye gelen Bakan Karaismailoğlu, yıkım projesini “Çok kıymetli yatırım” olarak tanımladı.

İkizdere Kaymakamlığı’nı ziyaret eden Karaismailoğlu, çıkışta yaptığı açıklamada “İyidere Lojistik Limanı için en uygun taşlar İkizdere’de. Kimse kalkıp bizler gibi İstanbul’a gidip iş aramak zorunda kalmasın. O yüzden bölgesel, yerel kalkınmaya çok önem veriyoruz. Rize Lojistik Limanı bittiğinde 34 farklı sektörde 8 bin kişi için iş imkânı sağlayacak. İnşallah bölge daha da değerlenecek” iddiasında bulundu.

Yaklaşık 20 yıllık AKP iktidarı döneminde Rize’yi kalkındıramadıklarını adeta itiraf eden Bakan Karaismailoğlu “Rize’yi ayağa kaldıracağız. Bu güzel projelerin devamında da sizlerle birlikte olacağız” diye konuştu. Bakan şöyle devam etti: “Rizeliler başımızın üstünde ama maalesef buraya gelip burayı kaşımaya çalışan arkadaşlarımıza ya da diğer dışardan gelenlere tavrımız böyle olmayacak. İnşallah bu işi Rizeli, İkizderelilerle çözüp bu bölgeye çok kıymetli yatırımı birlikte yapacağız.”

Daha sonra İkizdereli direnişçilerin yanına giden Bakan kendisin bekleyen köylüleri dinlemeden alandan uzaklaştı. Köylü kadınlar soğuğa rağmen saatlerdir bakanı beklediklerini söyleyerek tepki gösterdi.

***

Taşocağıyla çay, bal ve hayvancık bitecek

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İkizdere’de daha öncekiler gibi bir ekolojik yıkımın yaşanmaması için acil çağrı yaptı.

Açıklamada 31 Mayıs - 5 Haziran arasındaki dönemin “Ekolojik Yıkım ile Mücadele Haftası” olduğu hatırlatılan açıklamada şöyle denildi: “İkizdere’deki Vadi UNESCO’nun 254 vadi listesinde yer alıyor. Sahip olduğu su, orman ve zengin biyolojik çeşitliliğiyle nadir/hassas türlere ev sahipliği yapan bir ekosistem ve aynı zamanda doğal sit alanı. Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği ve iktidar tarafından uygun bulunan Cevizlik Bazalt Ocağı Projesi ile yılda 20 milyon ton malzeme çıkarılmasını hedeflemekte. Patlatma, malzeme taşınımı vb. faaliyetler bölgenin bitki örtüsünü yok edecek, sularını kirletecek geri dönülemez bir ekolojik yıkıma neden olacak. “

Projenin sadece doğa değil emek düşmanı da olduğu bildirilen açıklamada şu noktalara dikkat çekildi: Çay üretimi, arıcılık ve büyükbaş hayvancılık sona erecek yöre halkı açlığa ve göçe mahkum edilecek. ÇED raporları, bilimsel değil ve kabul edilemez! Mesleki birikim ve becerilerimizle emeğin, bilimin, doğanın ve İkizdere halkının yanında."