Robert Koch Enstitüsü koronavirüsle mücadelede yardımcı olacak “Korona Veri Bağışı” (APP) uygulamasını geliştirdi. Akıllı saat ve kondisyon bilekliği sayesinde kişilerin verileri değerlendirilerek Covid-19 konusunda ön bilgi elde edilecek. Enstitü Başkanı H. Wieler, "Birçok kişinin katılacağını umuyoruz" dedi.

Robert Koch Enstitüsü koronavirüs uygulaması geliştirdi

Alman Robert Koch Enstitüsü (RKI), koronavirüsle mücadelede yardımcı olacak spor bilekliği, bilgisayar bağlantılı kol saatleri için ürettiği “Korona Veri Bağışı” APP' uygulamasını geliştirdi.

RKI tarafından geliştirilen bu akıllı sistemli cihazı kullanan ve sağlık verilerini Robert Koch Enstitüsü’yle paylaşan kişilerin akıllı cihazlarla elde edilen değerleri Enstitüde uzmanlar tarafından değerlendirilerek kişinin koronavirüsü bulaşıp bulaşmadığı konusunda ön bilgi vermesini sağlayacak. “Korona Veri Bağışı” uygulaması hem Android akıllı telefonlar hem de iPhone'lar için kullanılabilir olan RKI tarafından geliştirilen uygulamanın kullanımının gönüllü olduğunu vurguladı.

KALP ATIŞI VE UYKU DÜZENİ TAKİP EDİLECEK
Robert Koch Enstitüsü tarafından geliştirilen APP sayesinde kalp atış hızı, uyku düzeni takip ediliyor. Kişinin akut solunum yolu hastalığı olması durumunda bu rutinler değişiklik gösterirken, geliştirilen APP sayesindeki kişinin sağlık durumunda farklılık gösterebiliyor. Ateş gibi tipik koronavirüs semptomlarının geliştirilen uygulama sayesinde tespit edilmesi ve bu verilerin spor bilekliği ya da saat aracılığı ile Robert Koch Enstitüsü uzmanlarına gönderilmesiyle koronavirüs vakalarının erken süreçte tespit edilmesini sağlayacak. Bu sayede kişiye ulaşılarak erken müdahale uygulanarak hastalığın ilerlememesi, başkalarına bulaşmasını engellemek için karantinaya alınması gibi önlemle alınmasına katkı sağlayacak.

Bulaşıcı hastalıklar konusunda otorite olan Robert Koch Enstitüsü bu sayede de ülkedeki bulaşıcı hastalıkların seyrinde öngörü sahibi olabilecek. ‘Kişilerin mahrem bilgileri hiçbir şekilde paylaşılmayacağı’ açıklandı.

‘BİRÇOK KİŞİNİN KATILACAĞINI UMUYORUZ’
Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Lothar H. Wieler, ABD’de akıllı saat ve kondisyon bilekliği verileri ile benzer vaka tahminlerinin elde edildiğini ifade etti. Bu sistemle ABD’de birçok salgın hakkına yeterli bilgiye sahip olunduğunu sözlerine ekleyen H. Wieler, ABD’li yetkililerin başarılı olduklarını bildiklerini belirterek, "Robert Koch Enstitüsü ve e-sağlık şirketi Thryve ve Federal Veri Koruma Görevlisi'nin katılımıyla birlikte ‘Korona Veri Bağışı’ App'ini geliştirdi. Dijital uygulamalar Covid-19'u içermek için şimdiye kadar alınan önlemleri faydalı bir şekilde tamamlayabilir. Birçok kişinin katılacağını umuyoruz. Verilerini değerlendirme için ne kadar çok kişi sunabilirse, korona virüsünün yayılması hakkındaki bulgularımız o kadar doğru olur” açıklamasında bulundu. (İHA)