İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Roboski Katliamı’nın 9’uncu yılı dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Halkların birlikte yaşama umudunu yok etmeye çalışanlara karşı ortak ve birlikte mücadele çağrımızı yineliyoruz" denildi.

Roboski Katliamı İzmir’de anıldı

BirGün/EGE

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Roboski Katliamı’nın 9’uncu yılında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal, katliamın dosyasının kapağı açılmadan, elden ele dolaştırılarak zamana yayılmaya çalışıldığını ifade ederek, “Söz konusu iktidara yönelik herhangi bir açıklama olunca mesaiyi bile beklemeden, Pazar günü hızla harekete geçen yargının Roboski, 10 Ekim gibi katliamlarda yerinde sayması suçluların korunduğunu düşündürüyor. Bırakalım suçluların açığa çıkarılıp yargılanmasını, özür bile dilemeyen iktidar katliama katliam denmesi yasaklamaya, toplumsal hafızadan silmeye çalışıyor. Roboski utancıyla yüzleşmek yerine inkârı yüceltenler, sorumlularından hesap sormak yerine üstünü kapatanlar yeni katliamlara ve cinayetlere de davetiye çıkarıyor” diye konuştu.

İNSANLIK SUÇUNUN HESABININ SORULMASI GEREKMEKTEDİR

Son olarak Vardal, şunları ifade etti: “Bu ülkedeki darbelerin, savaşların ve ekonomik krizlerin bedeli her zaman yoksullaştırılmış halka ve emekçilere ödetildi. Savaş naraları atanların çocukları zenginliklerine zenginlik katarken, yoksul halkımızın çocuklarının kanı akıtıldı. Eğer bu gidişata dur demezsek, savaşa karşı barıştan şovenizme, ırkçılığa karşı halkların kardeşliliğinden yana saf tutmazsak, herkes için en kutsal hak olan yaşam hakkını bugün yüksek sesle savunmazsak yarın omuzlarımızda korkularımızdan daha ağır bir yükü taşımamız kaçınılmaz olacak. Bunun için halklar çatışma, savaş değil, barış ve kardeşlik istiyor. Roboski katliamının üzerinden dokuz yıl geçmişken yapılması gereken açıktır. Komuta kademesinden bakanlara, bürokratlara dek, katliamda payı olabilecek herkesin soruşturulması, sorumluların yargı önüne çıkarılması, halka karşı işledikleri bu insanlık suçunun hesabının sorulması gerekmektedir. Ancak AKP iktidarının böyle bir niyetinin olmadığını biliyoruz. Halkların birlikte yaşama umudunu yok etmeye çalışanlara karşı ortak ve birlikte mücadele çağrımızı yineliyoruz.”