Robot konusunun cılkının çıktığı an

SERHAT AYAN

Akınsoft, Konya’da insansı robotlar yapan bir firma. Servis yapan robotlar, akıllanan robotlar yaparak, bunları sattığını sıklıkla dile getirerek uzun zaman boyunca özellikle teknoloji basını dışındaki yayın organlarında kendine oldukça geniş yer buldu.

Bu hafta içinde Antalya’ya yapılan bir toplantıya katıldı robotları. İnsanların sordukları sorulara çok mantıklı cevaplar verdi ki benim tahminimce birisi sorulan sorulara mikrofonla cevap verdi. Ama yapay zeka çok ileri gidip her sorulan soruya cevap vermiş de olabilir.

Ardından yine Antalya toplantısında dans sırasında suratının üstüne düştü robot ve yüz olarak kullanılan ekranını kırdı. Robotumuzun sağlığı iyi, heyecanlandı gibi ciddiyetsiz mesajları bir kenara bırakacak olursak… Aslında tartışılması gereken şey dengede bir sorunun olabileceği veya en iyi ihtimalle yakınındaki engelleri algılayacak sensörlerinin çok iyi çalışmadığı olabilirdi.

Bunların tartışılması yerine gerekli gereksiz robotu insan yerine koyan, gündem değiştirmeye çalışan iletişime maruz kaldık. Bu arada salonda çok fazla sinyal olduğu, gerekli sensörlerin bu yüzden çalışmadığı dile getirildi. Bu da bize robotun hiçbir sinyal olmayan çölden insan kurtarma operasyonları için geliştirildiği izlenimini uyandırıyor.

Eğer konu burada kalsaydı muhtemelen eleştirel bir yazı yazmazdım. Ama Akınsoft yetkilileri işi ileri götürüp diğer robotlar bu robotu hastanede ziyarete geldiler, etli ekmek getirdiler gibi ne idüğü, niye yapıldığı belirsiz bir iletişim içine girdiler. Gerçekten çok itici oldular.

Amaç robotik işini insanlara sevdirmekse bunu mükemmel yapan okullar, robot yarışmaları ve hocalar var. Amaç bu işi popülerleştirmekse doğru iletişimle bunun çok daha kolay yolları var. Amaç sahneden düşmesine engel olamadığınız robotun sensör ve denge problemlerini saklamaksa bunun için çok daha iyi iletişim yolları var.

Eğer robotta bir geliştirme yapılacaksa, yapay zeka ile bir gelişme sağlanacaksa bunu espri yeteneğinden başlatmakta büyük fayda var. Bu konuda robotun örnek alması gereken kişilerin de mevcut esprileri ve iletişimi bulanlar olmamasında büyük fayda var.

TEKNO SAFARİ