Trump’ın çekilme kararına tepki gösteren Suriyeli Kürt gruplar ABD’nin kendilerini yalnız bıraktığını söyledi

Rojava’dan ABD’ye çekilme tepkisi

Amerika’nın Suriye’deki askerlerini geri çekeceği yönündeki kararına Suriyeli Kürt grupların temsilcileri tepki gösterdi. Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlığı basın servisinden ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden ve doğusundan çekilme kararına ilişkin yapılan açıklamada, çekilme kararının bölge halklarının umudunu kıracağı ve teröristlere yeniden harekete geçmeleri için güç vereceği belirtildi.

Suriye Demokratik Konseyi Sözcüsü Amjad Othman VOA Kürtçe’ye yaptığı açıklamada, “Bu karar terörle mücadeleyi etkileyecektir çünkü bu savaş daha uzun süre devam edecek” dedi. Erdoğan’ın bölgeye yönelik yeni askeri hamle yapma hazırlığında olduğunu belirten Othman, “Bizim burada tecrübeli bir ordumuz var ve her türlü olasılıkla karşılaşmaya hazır” ifadesini kullandı.


Demokratik Toplum Hareketi TEV-DEM temsilcisi Shivan Khabory ise ABD’nin Suriye’den asker çekme planına yönelik açıklamasının ‘net olmadığını’ böyle birşey olursa şiddet sadece Fırat’ın doğusunda değil Suriye’nin tüm kentlerinde yeniden ortaya çıkar” yorumunda bulundu.

TRUMP VE KONGRE’YE ÇAĞRI
Amerika’daki Rojava Acil Durum Komitesi de yazılı bir açıklama yayınlayarak kararı eleştirdi. Açıklamada, ABD’nin IŞİD’e karşı mücadelede Rojava Kürtleri öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nden gördüğü yardıma karşın bölge halkının durumunu görmezden geldiği görüşüne yer verildi.

Açıklama, “Trump yönetimini ve Kongre’yi çok geç olmadan Rojava’yı korumaya çağırıyoruz” denildi.

'KARAR BİZİ ŞOK ETTİ'
Sputnik’e konuşan DSG’den üst düzey bir yetkili ABD’nin çekilmemesi için Kobani’de Ğerepışk köyündeki ABD üssünde ABD askerleriyle görüşeceklerini belirterek, “ABD askerlerini çekeceğini Çarşamba akşamı bize aktardı. ABD daha önce bize demişti Suriye’de en az 10 yıl daha kalacağız demişti. Bizde planlarımızı ona göre yapmıştık. ABD’nin çekilmemesi için yoğun görüşmeler yapıyoruz. Eğer ABD askerini çekerse Türkiye bize hemen operasyon yapar. Bundan kaynaklı bir kaygı var. ABD’nin çekilme kararı bizi şok etti” ifadelerini kullandı.

PYD Yöneticisi Fethi Mıhemed de ABD’nin askerlerini çekme kararı alması nedeniyle insanların çok korktuklarını belirterek, ABD’nin çekilmemesi için bugün (dün) Kobani’ye bağlı Gerepışk köyünde olan ABD üssüne yürüyüş yapacaklarını söyledi.

DSG’nin siyasi kolu Demokratik Suriye Meclisi (DSM)’nin Yöneticisi Gelo İsa ise şöyle konuştu: “ABD askerlerini çekse dahi başka ülkelerin bu bölgede askerleri ve yardımları bulunuyor. Bu devletler bölgeyi Türkiye’ye teslim etmezler. ABD askerlerini henüz çekmemiş. Bu konuda henüz bir gelişme yok.”